Предлагат Пелин Пелинов в списъка на ЮНЕСКО с личности, допринесли за културното ни развитие

18.11.2013 21:14

18.11.pelin

Номинираният за лауреат на Нобелова награда писател и драматург Пелин Пелинов бе гост на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе за представянето на епохалната си пенталогия „Възход и падение”.
Литературният критик Марин Кадиев, председател на Съюза на независимите български писатели, говори за човека и писателя Пелин Пелинов с възторг, вълнение и преклонение. Той определи петте романа от поредицата като върхово постижение в документално-публицистичния жанр в българската литература.
Пелин Пелинов сподели, че създава своята пенталогия “Възход и падение” в продължение на 45 години – 30 години проучва историческите архиви, а 15 години пише. Петте романа от поредицата са посветени на голямата тема за Националното обединение, в името на което България води от 1912 до 1918 г. три войни и претърпява две национални катастрофи. Присъстващите на събитието русенци оцениха високите естетически качества на пенталогията на Пелин Пелинов и му предложиха да участва в организирания от Община Русе Национален литературен конкурс „Елиас Канети“. И още едно предложение имаше русенската публика – Съюзът на независимите български писатели да направи постъпки името на Пелин Пелинов да бъде вписано в списъка на ЮНЕСКО, в който са имена на личности с висок принос в културното развитие на човечеството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: