Журналистически тур, част 1 – до Панорамата и Моста на река Вит

06.11.2013 15:21

6.11.turisticheski1

Както „Плевен за Плевен” ви информира, днес и утре се провежда двудневен тур за журналисти по проект „Комплексен проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен”. Целта на проявата е на място участниците да се убедят в новите възможности за развитие на културно-историческия и образователен туризъм в региона, които ще повишат броя на туристите и като цяло интереса към града.

6.11.turisticheski2
В първия ден от програмата бе предвидено посещение до Панорамата и историческия каменен мост на река Вит. При посрещането на групата директорът на Дирекция „Военноисторически музеи”, доц. Милко Аспарухов, разкри, че въпреки мащабните ремонтни дейности, извършвани там от април насам, Панорамата не е затваряла врати за посетители. Търсеха се всякакви компромисни решения, но най-важното е, че сред нашите гости нямаше недоволни, отбеляза той. Заедно с журналистите, обекта посетиха и част от специалистите, работили по реконструкцията му, които споделиха повече за свършената работа. Очаквано, най-голям интерес за представителите на медиите предизвика външният панорамен асансьор, който предстои да бъде пуснат в експлоатация до броени дни.

6.11.turisticheski3
Инж. Огнян Петков, експерт мониторинг по проекта в частта електро- и ОВК, сподели, че за изминалите шест месеца са подменени петте вентилационни и климатични камери, като новите са с далеч по-добри параметри. Също така, към климакамерите има нови захранващи табла, като по думите му, така едновременно се е подобрила вентилацията в цялата сграда, а и се очаква по-малък разход на електроенергия. Според инж. Петков, икономията ще е между 40 и 50%.
Инж. Николай Бърдарски от екипа, изготвил проектите, се спря по-подробно върху новата осветителна инсталация, посочвайки, че старата мощност е била 215 киловата, а новата е 97.5 киловата. В Панорамата са монтирани и над 800 нови осветителни тела от различен вид, а най-важното е въвеждането на датчици с фотоклетка, които активират осветлението. Новост е и възможността за управление на осветлението, като по време на беседата на екскурзоводите може да се акцентира на съответния експонат или зона от платното. За мен ползата от реализирания проект е огромна – не само като икономия на енергия, но и като повишаване привлекателността на туристическия продукт, изтъкна той.

6.11.turisticheski4
По време на тура гостите се качиха и на покрива на Панорамата, където парапетите вече са напълно обезопасени, а също така видяха и напълно ремонтираното външно санитарно помещение. При посещението на историческия мост край село Ясен екипът, работил по проекта, акцентира върху неговото артистично осветление и отправи покана към представителите на медиите да посетят обекта през нощта и да се убедят колко ефектно е то. Както научихме, да се разходиш край моста по тъмна доба не е опасно, тъй като денонощна охрана бди за спокойствието на посетителите.

6.11.turisticheski5

6.11.turisticheski6

6.11.turisticheski7

6.11.turisticheski8

6.11.turisticheski9

6.11.turisticheski10

6.11.turisticheski11

Текст и снимки: Радослав Христов
Очаквайте утре: част 2 – разходка до крепостта „Сторгозия”!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: