С тържествен концерт и изложба читалище „Парашкев Цветков” отбеляза 10-годишен юбилей

05.11.2013 21:12

niki2

Тази вечер с тържествен концерт в зала „ Катя Попова”, НЧ „Парашкев Цветков” отбеляза 10 години от създаването си и 110-тата годишнината от гибелта на патрона си. Събитието уважиха заместник-кметът по културата Стефан Петков, представители на читалищата от общината и много приятели на хубавата българска песен.

niki4
Във фоайето на залата бе подредена изложба от фотоси, отразяващи живота и делото на войводата-поет Парашкев Цветков. Участие в концерта взеха хорът за македонски песни с художествен ръководител Йордан Лазаров, както и хор „Кайлъшко ехо” с ръководител Весела Дундакова. Солисти – Калинка Рачева и Димчо Македонски.

niki3

„Днес отбелязваме две годишнини, 10 г. от създаване на НЧ „ П. Цветков „ и 110г. от гибелта на нашият патрон – революционер , патриот , учител , поет и музикант – загинал геройски край с. Могила-Битолско за свободата на Македония, за целокупн , обединена и просперираща България .
Казваме преди 10 г. но разбира се, че всичко започна много по-назад, във вече далечната 1995г., когато група ентусиасти, обединени от патриотичната идея да възстановим откраднатия бюст от паметника на войводата, направихме акция за събиране на средства . Плевенчани прегърнаха идеята, събрахме сумата, а скулпторът Димитър Цонков отля бюста. Последва тържествено откриване, на което присъстваха много гости – Наум Кайчев – генерален консул на Р. България в Битоля, Иван Николов – председател на КИЦ в Босилеград / западни покрайнини / –Р Сърбия, председателите на МКПД от София Плевен и Варна и много други приятели .
Навярно се питате, защо споменавам тези хора? Ами защото, де факто, те са идейните създатели на нашето читалище. Те спомогнаха за неговото осъществяване, а и до ден днешен, живеят с проблемите ни и се радват когато успеем. Последваха няколко трудни години, защото нямахме сграда, но ,за щастие, преодоляхме и това и вече имаме свой покрив . Под него приютихме и МКПД П.Цветков – наследник на плевенското македонско братство създадено още през 1893г. Заедно осъществихме пътуване до Р.Македония по покана на г-н Любчо Куртелов – председател на сдружение „ Хоризонти”, а хорът за македонски песни изнесе концерт в Охрид на самият бряг на Охридското езеро. През тези години по наша инициатива и с наша подкрепа в градовете Охрид, Битола, Кавадарци и Прилеп концерти изнесоха хор „ Звъника”, оркестър „Бревис”, клавирното трио „Орега”, които преминаха при небивал интерес от страна на нашите братя от Македония. Мога много да говоря за дейността ни, но ще оставя това да сторят многобройните награди, донесени от хора за македонски песни със солисти Калинка Рачева и Димчо Македонски под вещото ръководство на Йордан Лазаров и на маестро Ангел Шопов – заслужил гражданин на Плевен. Гордеем се и с отличията на наши деца и юноши от школите по дърворезба и живопис, и с танците на най-малките ни възпитаници от ЦДГ „Иглика” и „ Юнско въстание”.
Уважаеми приятели, 10 г. са много и малко време за постигане на това, което сме си поставили за цел, но аз мисля, че това, което правим ние , читалищните дейци, е важно и достойно. Опазването на българските традиции, съхраняването на нашия фолклор и предаването им на поколенията, ние, от читалище П. Цветков, считаме за наша първостепенна задача , правим го и надявам се, че ще го правим и за напред.”
/слово на председателя на читалище „Парашкев Цветков” – Николай Маринов/.

niki1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: