Георги Константинов: Няма сила, която да ме спре да се връщам в Плевен

02.11.2013 17:19

2.11.saglasie4

Литературна среща, посветена на Деня на народните будители и 70-годишния юбилей на писателя Георги Константинов, се проведе в четвъртък в читалнята на библиотеката на читалище „Съгласие”. Гости там бяха възпитаници на ОУ ”Йордан Йовков”, които имаха възможността да зададат своите въпроси към именития ни творец, а също така да си вземат автографи от него. Малчуганите изненадаха приятно писателя с познанията си за неговото творчество, посветено на децата, като се оказа, че неговите герои Туфо Рижият пират, папагалчето Браво и слончето Румпи Румп продължават да се радват на любовта на малките читатели.

2.11.saglasie1
И аз като птиците винаги се връщам в своето гнездо, а то е Плевен – въртя се из небесата, правя по-високи и по-ниски полети, но в крайна сметка винаги идвам пак тук, обърна се към своите почитатели Георги Константинов. Той сподели спомените си от детството и първата му среща с жив писател. „Това се случи точно тук, в библиотеката на читалище „Съгласие”, което тогава носеше името „Георги Димитров”, а писателят бе Димитър Ангелов, който представи своята книга „На живот и смърт”. Наблюдавах го и си виках „Значи така изглеждат писателите” – в хубав костюм, с вратовръзка и излъскани черни обувки”, каза Георги Константинов.

2.11.saglasie2
Бащата на едни от най-популярните герои в детската ни литература бе категоричен, че няма сила, която да го спре да идва отново и отново в Плевен, особено когато е обещал това. Моите идвания тук винаги са били големи емоционални преживявания, с тях се връщат всички спомени от познати места, а идват и нови впечатления, тъй като градът не стои на едно място, а и хората не са едни и същи, сподели писателят. Той не скри радостта си от факта, че много от децата в читалнята държаха в ръцете си книгата „Туфо Рижият пират”. Тази книга държат сигурно стотици хиляди читатели, тъй като тя излезе в тираж от 300-400 хиляди бройки в България, а също така е преведена в много държави по света, разкри популярният ни автор.

2.11.saglasie3

 

Текст и снимки: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: