Книга за легендарния воевода Христо Чернопеев пише Георги Стойков

02.11.2013 9:31

2.11.stoykov

Върху художествено-документална повест за воеводата Христо Чернопеев работи в момента писателят Георги Стойков. Това научихме от носителя на тазгодишната литературна награда за цялостно творчество на името на Рена Попова, минути преди старта на церемонията по връчването на отличията в четвъртък. Христо Чернопеев е мой съселянин – двамата сме родени в село Дерманци и аз се чувствам задължен да напиша книга за този голям човек, сподели писателят. Георги Стойков изрази надежда, че книгата ще види бял свят за 14 юли, когато е рождената дата на воеводата.

2.11.stoykov1
Черньо Пеев, наричан Христо Чернопеев и Черния, е капитан от българската армия и деец на националноосвободителното движение в Македония и Одринско, ръководител на Струмишкия окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. До 1899 г. служи в Плевен и Лом като унтерофицер и фелдфебел от българската армия. През 1900 г. става четник в четата на Михаил Апостолов-Попето, а по-късно и самостоятелен войвода на чета в Кукушко. През 1901-1902 г. е войвода на чета в Горноджумайско. Взима участие в аферата „Мис Стоун“ през 1901 г.
През 1911 г. е избран за член на ЦК на възстановената ВМОРО, която се обединява с БНМОРО. По време на Балканската война (1912-1913 г.) е войвода на голяма чета и участва в освобождаването на Банско, Разлог, Кавала и др. Заради бойните си заслуги към Майка България е произведен в първо офицерско звание. Загива в защита на своето Отечество на 6 ноември 1915 г. в бой с френските войски край село Пепелище, Щипско.

Текст: Радослав Христов

#тагове:

НАЙ-НОВИ: