МУ-Плевен ще бъде домакин на ІІІ Международен конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа

18.10.2013 15:41

От 11 до 13 октомври 2013 г. проф. Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен, и проф. Григор Горчев, ръководител на Телекомуникационен ендоскопски център, взеха участие във ІІ Международен конгрес по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, който се проведе в Атина, Гърция. Като съоснователи на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа те се включиха в организацията на научния форум – проф. Горчев бе заместник-президент на конгреса, а проф. Томов – член на научния комитет. В научната програма те участваха с три пленарни доклада, отразяващи опита на плевенския екип в роботизираната гинекологична хирургия.

mu1
В края на форума се проведе Общо събрание на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа, което трябваше да определи мястото на провеждане на ІІІ Международен конгрес догодина. Гласувано бе домакинството и организацията на форума да бъдат поверени на екипа от България, като проф. Григор Горчев бе избран за президент на конгреса. Това означава, че Медицински университет – Плевен в лицето на проф. Горчев и проф. Томов ще проведе следващия форум по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа в нашата страна.

Rektori
През 2013 се отбелязват 5 години от въвеждането и развитието на роботизираната хирургия с пионер проф. Григор Горчев в град Плевен и България. По този повод той даде ясна заявка, че МУ-Плевен ще кандидатства за домакинство на двата големи научни форума по роботизирана хирургия – единия за Югоизточна Европа, а другия – на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия. Първото домакинство вече е спечелено и предстои през октомври 2014 г. в нашата страна. Кандидатурата за провеждане на големия европейски форум през 2015 г. ще бъде подадена в края на този месец.
През август тази година Медицински университет – Плевен спечели проект с европейско финансиране за развитие на научноизследователска и обучителна дейност чрез закупуване на високотехнологично оборудване за роботизирана хирургия. Въвеждането на роботизирана система от най-ново поколение с тренировъчен симулатор се очаква да стане факт до края на годината.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: