Два вида обезщетения за собствениците на земи в Плевенско по трасето на „Южен поток”. Четете само в Плевен за Плевен!

14.10.2013 15:58

Обществено обсъждане на проект за Подробен устройствен план – парцеларен план за линейни обекти на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираната територия – фаза окончателен проект за обект „Преносен газопровод „Южен поток” на територията на Република България” се проведе днес в Областния информационен център.

potok

Екип от проектанти с ръководител Ангел Кузмов представи парцеларните планове за трасето на газопровода, неговите технологични площадки и елементите на обслужващата техническа инфраструктура през землищата на Бохот, Ралево, Горталово и Беглеж, като на срещата присъстваха кметските наместници на населените места. Очаквано, на първо място те поставиха въпроса за това как ще бъдат обезщетени собствениците на земи, през които ще премине „Южен поток”. Ангел Кузмов обясни, че са предвидени два вида обезщетения – за пропуснати ползи докато е в ход изграждането на трасето, както и за сервитут. Той подчерта, че с тази дейност ще бъде натоварена друга компания-подизпълнител.
Проектантите разясниха, че и след изграждането на газопровода земята ще може да се използва от земеделците, стига там да не бъдат насадени овощни градини. Също така, стана ясно, че на терените, на които се намират гори, ще бъдат направени просеки. Освен че ще бъдат обезщетени, на собствениците ще бъде предоставен и изсеченият дървен материал. Кметските наместници споделиха с екипа проектанти, че съселяните им живо се интересуват кога ще започне изграждането на газопровода. Специалистите не се ангажираха с конкретни срокове, а единствено припомниха, че според сключеното междуправителствено споразумение през първото тримесечие на 2016 г. през „Южен поток” трябва да тече газ.

Текст и снимка – Радо Христов, Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: