Реформаторското обединение: Незабавна оставка и избори!

24.07.2013 19:15

ostavka

Правителството да подаде незабавна оставка, а парламентът да оттегли актуализацията на бюджета на мафията след снощните събития. За това призоваха лидерите на Реформаторското обединение, съставено от петте партии – Движение България на гражданите, Демократи за силна България, Синьо единство, Зелените и Народната партия Свобода и достойнство. Те направиха това в съвместна декларация, като подчертаха, че досега всяка от партиите отделно е призовавала за оставка, но сега искането е общо. От блока призоваха всички граждани, независимо от политическите си убеджения, да се присъединят към протеста.

Парламентарно представените политическите сили и управляващите имат нетърпимост към мнението на хората и го неглижираха до крайност. Те не искат да погледнат истината, не искат да видят решение, различно от техния отказ да упражняват властта по този начин, коментира лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. По думите й, разговорите с гражданското общество и ангажиментите, които кабинетът предприема, са само за изпускане на парата и зад тях не стои истинска решимост статуквото да се промени.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че Сергей Станишев лъже, когато казва, че зад протеста стои нелегитимна организация, защото никой в България не разбирал от бюджет. „Това че управляващите не разбират от бюджет, не значи, че сред нас няма експерти, които разбират и знаят, че този бюджет отива за мафията“. По думите му, правителството се е изненадало, че българските граждани разбират, когато някой ги лъже и краде. „Искаме незабавно изтегляне на бюджета на мафията от НС и незабавна оставка. Правителство, което удря, за да защити интересите на господарите си, няма никакви седмици пред себе си“, катрегоричен бе той.

По думите на лидера на „Синьо единство“ управляващите се опитват да налагат три мита – че протестите са платени, че са платени отвън и че хората протестират, защото е безопасно. По думите му, депутатите наистина са заложници на интересите на олигархията и на собствения си страх от народа.

Борислав Сандов от „Зелените“ пък коменира, че снощните събития са ясен сигнал до всички управляващи, че обществото няма да търпи манипулациите. „Редно е най-накрая господин Станишев и господин Местан да позволят на господин Орешарски да си подаде оставката“. Той призова към отпор на политическото насилие. „Отпор до оставката“, беше позицията, изразена от съпредседателя на „Зелените“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: