5 години след трагедията във влака София – Кардам – присъди и обезщетения…

17.07.2013 13:51

ВКС потвърди условните присъди за пожара във влака София – Кардам

vlak
По внесен на 15.05.2009г. обвинителен акт от ОП-Плевен по повод пожара във влака София –Кардам срещу Г. С .И , от гр.София – Заместник директор на поделение” Пътнически превози”- София , Г. П. Г. от гр.Варна -кондуктора на влака и И. Г. К. -началник влака от гр.Лом ,обл.Монтана , Върховен Касационен съд на Република България с Решение №127/16.07.2013г. оставя в сила Присъда №214 /21.09.2012г. на Апелативен съд – гр. Велико Търново, съгласно която подсъдимият Г. С. И.- Заместник директор на поделение” Пътнически превози”- София , на осн. чл. 122 ал. 2 пр. последно вр. с ал. 1 от НК /в ред. д.в. бр. 26/1968г/ вр. с чл. 54 и чл.36 вр.с чл.2, ал.2 от НК, го ОСЪЖДА на наказание ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА.
На осн. чл. 66 от НК ОТЛАГА изпълнението на така наложеното наказание
лишаване от свобода за срок от ТРИ години.
Осъжда Г. П. Г.-кондуктора на влака, на основание чл. 123 , ал.3 ,пр. последно във вр. с ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК , на 3/ три/ години „лишаване от свобода”
На осн. чл. 66 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание от три години лишаване от свобода, с изпитателен срок от четири години.
Осъжда И. Г. К. –началник влака, на основание чл. 123 ал.3 ,пр. последно във вр. с ал. 1 от НК във вр. с чл. 55 ал. 1 т. 1 от НК , на 2 години и 6 месеца /две години и шест месеца/ „лишаване от свобода”.
На осн. чл. 66 от НК отлага изпълнението на така наложеното наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, с изпитателен срок от четири години.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на Ж. Г. Ж. и С. В. Д., двамата от гр. Д. като наследници на починалата В. Ж. Ж. по 100 000 лв за всеки един от тях, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на В. В. Р., А. Р. Л. и В. Р. Р., тримата от гр. Ш., наследници на Р. С. Р. , по 100 000 лв за всеки един от тях, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на В. С. К. и Н. Д. К., двамата от гр. Ш. като наследници на починалия С. В. ев К. по 100 000 лв за всеки един от тях, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на Т. А. Т. и К. П. Т., двамата от гр. Д. като наследници на починалата А. Т. ова А. по 100 000 лв за всеки един от тях, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на Ц. Б. В. от гр. С., като наследник на починалата М. Д. М. 100 000 лв, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на Д. Д. В., от гр. Д. майка на починалия Д. В. В. 100 000 лв, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на Й. И. Х., И. Й. Х., М. Й. Х. и Н. Й. Х. всички от гр. С. като наследници на починалата Е. Н. ова Х. по 100 000 лв за всеки един от тях, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на В. С. В. от гр. Д., баща на починалия Д. В. В. по 100 000 лв, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на В. Б. В. от гр. С. като наследник на починалата М. Д. М. 100 000 лв, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на Ж. Д. М. от гр. Д. като правоприемник на Д. Я. М. , бивш жител на гр. Т., майка на М. Д. М. 100 000 лв, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.
ОСЪЖДА на осн. чл. 45 от ЗЗД и чл. 49 от ЗЗД Г. С. И., Г. П. Г. и И. Г. К., солидарно с БДЖ”Пътнически превози” Е. да заплатят на Г. И. И. от Генерал Тошево като наследник на Г. Г. И. 100 000 лв, представляващи обезщетение за причинените от деянието неимуществени вреди.

Информация – сайт на Окръжна прокуратура – Плевен, снимка – www.monitor.bg, заглавие – Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: