Днес е Европейският ден на шоколада

07.07.2013 7:46

SHokolad

На този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни членки на Европейския съюз, съобщи.
Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Популярната поговорка „Една ябълка на ден държи доктора настрана“ спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: „Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана“.

Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 000 души, специалисти от Германия неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение.
Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане. Направеният от тях анализ на 15 изследвания е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки.
Специалисти от Китайската академия на науката, на базата на анализ на осем изследвания, потвърдиха, че шоколадът в малки количества понижава нивата на „лошия“ холестерол.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: