Празник на приказката „затвори” „Вълшебният куфар”

19.06.2013 17:06

sagl1

Истински празник на приказките сътвориха децата от четири детски градини в читалище “Съгласие 1869”. Поводът беше заключителният етап от инициативата на библиотеката при читалището по повод 200-годишнината от издаването на първия том на “Детски и домашни приказки на Братя Грим”. Малчуганите от ОДЗ №4 „Първи юни“, ОДЗ №2 „Зорница“, ЦДГ №8 „Щурче“ и ЦДГ №4 „Пролет“, разказаха любимите си приказки през своя поглед – с рисунки, песни, танци и драматизации. Това беше тяхната изненада в отговор на забавните часове, които прекараха с „Вълшебният куфар с приказките на Братя Грим”. В продължение на месец те с нетърпение очакваха Боряна и Светлана от читалище „Съгласие”, които всеки път криеха интересни игри и подаръци от него. Темите бяха различни – „Имало едно време… една приказка“, „На гости при баба или „Червената шапчица“, „Двама са повече от един или „Хензел и Гретел“, „Истинската красота или „Снежанка и седемте джуджета“ и „Любовта винаги побеждава или „Спящата красавица“.

sagl2
В Деня на приказките участниците имаха възможност да представят приказка от Братя Грим във формат по избор – драматизация, мюзикъл, изложба. Според жребия, който беше изтеглен, първи своя „Танц на джентълмените” показаха възпитаниците на ОДЗ №2 „Зорница“. Веднага след тях песента за Червената шапчица изпълниха великолепните изпълнители от новосформираната под влияние на изживените емоции в приказните срещи вокална група при ОДЗ №4 „Първи юни“. Танцът на джуджетата от ЦДГ №4 „Пролет“ обра аплодисментите на публиката, а своеобразният мюзикъл, който бяха подготвили възпитаниците на ЦДГ №8 „Щурче“, красиво обобщи поуките от най-обичаните приказки на Братя Грим.
И този път организаторите от читалище „Съгласие” не бяха забравили подаръците-изненади и всяко дете получи книжка с приказки, осигурени от фирма „Таси”. Инициативата е по идеи и проекти на Гьоте институт за сътрудничество с библиотека, детска градина и семейство и по повод 200 години от издаването на първия том с приказки на Братя Грим. Заниманията се проведоха от библиотекар и педагог, участвали в уъркшоп „Насърчаване на четенето от самото начало: идеи и проекти за насърчаване четенето при децата“.
Текст и снимки – читалище „Съгласие”

#тагове:

НАЙ-НОВИ: