Бивш офицер в “Икономическа полиция”, настоящ кмет и магистър по теология анализира църковно-просветното дело в Плевен през ХІХ век

11.06.2013 16:48

Pelov

В понеделник в конферентната зала на хотел „Ростов” бе премиерата на книгата “Врачански епископ Агапий и монахиня Анна (Анастасия Димитрова) – дейци на църковно-просветното дело в Плевен през ХІХ век” Автор на изданието е кметът на село Победа – Валентин Пелов, който след 20-годишна работа като офицер в “Икономическа полиция” , през 2012-та придобива магистърска степен по теология в Православния богословски факултет на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”.
Книгата “Врачански епископ Агапий и монахиня Анна (Анастасия Димитрова) – дейци на църковно-просветното дело в Плевен през ХІХ век” е първата, която издава, насърчен от ръководителя на Катедра “Историческо и практическо богословие”, архимандрит Авксентий и научния му ръководител доц. Людмил Малев. Тема на изданието е разкриването на процесите и личностите, допринесли Плевен да стане център на девическата просвета през втората четвърт на XIX век. Авторът проследява и анализира началото на българското светско девическо просвещение, като важен елемент от общия църковно-просветен и образователен процес, започнал в началото на века и продължил до Освобождението. Анализирайки статията за Анастасия Димитрова, поместена в списание “Илюстрация Светлина” от 1897 г. и сравнявайки тези данни с годината на ръкополагане на Агапий за епископ през 1833 г., Валентин Пелов констатира някои несъответствия в биографията на Анастасия Димитрова, отразени в историческата литература. От статията става ясно, че тя пише писмо на 10 декември 1896 г., докато почти всички автори посочват 1894 г., като година на нейната смърт.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: