5 юни – Световен ден на околната среда

05.06.2013 5:43

priroda

Мотото на Световния ден на околната среда тази година е: „Мисли. Яж. Спаси” и е свързана със загубите на храна. Според Организацията на обединените нации за храна и земеделие годишните загуби на храна се равняват на 1.3 милиарда тона. Това е равносилно на количеството, произведено в Суб-Сахарската част на Африка. В същото време един от седем души си ляга гладен, а повече от 20 000 деца на възраст под 5 години умират ежедневно от глад….
Световният ден на околната среда е ежегодно събитие, провеждано под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването на този ден води началото си от 1972 г., когато в Стокхолм – Швеция, се провежда Конференцията на ООН по проблемите на околната среда. На този форум е приета Декларация за околната среда – първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята. На тази Конференция се взема решение от 1973 г., 5 юни да се чества като Световен ден на околната среда.
Днес, отбелязването на този ден е едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.
Информация и снимка – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: