5 години от въвеждането и развитието на роботизираната хирургия в България

04.06.2013 12:18

През 2013-та навършват 5 години от въвеждането и развитието на роботизираната хирургия в България от проф. д-р Григор Горчев и неговия екип. Тази годишнина ще бъде отбелязана с пресконференция и провеждане на традиционния, ежегоден форум по роботизирана хирургия с практическа част и международно участие в Телекомуникационния ендоскопски център на 6 и 7 юни. Това информират от МУ-Плевен.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Участие ще вземат водещи специалисти от България, Румъния, Гърция и Италия, за да споделят своя опит в роботизираната хирургия. Проф. Григор Горчев ще открие събитието и ще бъде първият лектор с доклад за напредъка на плевенския екип в роботизираната гинекологична хирургия. Той ще участва и в двете сесии „Хирургия на живо” като хирург на конзола в гинекологични интервенции с роботизираната система, които ще се наблюдават и дискутират от аудиторията на форума.
Специален гост на събитието тази година ще бъде италианският хирург проф. д-р Енрико Виза, онкогинеколог от известна клиника в Рим, който ще участва като модератор в сесиите „Хирургия на живо”, както и ще изнесе пленарна лекция пред участниците на 7 юни от 12.00 ч в зала „Амброаз Паре”. След него лекция ще изнесе и Ректорът на МУ-Плевен и специалист от екипа по роботизирана хирургия проф. д-р Славчо Томов.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
По време на предстоящия семинар за поредна година в Телекомуникационния ендоскопски център – Плевен ще бъде демонстрирана роботизираната система da Vinci Si – робот с две конзоли от най-ново поколение, даващ възможност за обучение и участие на двама хирурзи по време на операцията. Ще бъде предоставен и уникален симулатор за обучение, на който участниците в семинара ще усъвършенстват техниката на минимално-инвазивната хирургия.
За тренировъчния курс са записани специалисти от Румъния и Гърция, както и трима хирурзи от УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, които ще преминат интензивно обучение в теоретични и практически сесии върху живи тъкани. Те ще овладеят основните принципи на роботизираната хирургия, ще се запознаят с устройството и функционирането на роботизираната система, с позиционирането на пациента, както и с правенето на хирургични шевове и възли с помощта на робота.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: