Почетоха паметта на воеводата Парашкев Цветков на гроба му в Македония

21.05.2013 8:19

poklon1

Група родолюбиви плевенчани, организирани от читалище „Парашкев Цветков” в Плевен, посетиха македонската община Могила, за да почетат паметта на нашия съгражданин и славен македонски войвода Парашкев Цветков. На 21 май се отбелязват 110 години от смъртта на Парашкев Цветков, който загива край Битоля едва 28-годишен.

poklon2
На гроба на воеводата слово за неговата дейност произнесе генералният консул на България в Битоля Данчо Мичев, а за неговата дейност говори председателят на читалище „Парашкев Цветков” Николай Маринов. В посещението участва и директорът на отдел „Култура и образование” на Община Плевен Йонита Иванова. С поднасяне на венец и цветя плевенчани почетоха паметта на видния ни съгражданин.
Парашкев Цветков е роден в град Плевен на 20 май 1875 г. До 1897 година работи като учител, след което заминава за Прага], където следва философия. По-късно отива в Дрезден, където завършва консерватория с отличен успех. След дипломирането се завръща в родния си Плевен и става учител по музика в Плевенската гимназия. Включва се активно в обществения живот на града. Диригент е на Плевенския хор и струнен оркестър, редактор на вестник „Нова струя“.
През 1902 г. и става професор в Битолската гимназия в Македония. Влиза във ВМОРО още същата година и става районен войвода на организацията. На Смилевския конгрес Парашкев Цветков, заедно с Георги Сугарев и Никола Русински, е делегат на битолския район и секретар на конгреса.

poklon4
Четата на Парашкев Цветков, в която са били и Дядо Андрей Петров и секретарят на четата Димитър Филдишев от Охрид, заминава за Битолско, за да се приготвят за предстоящото въстание. На 20 май 1903 г. четата от 20 души пристига в село Могила. На сутринта на 21 май (стар стил: 8 май) са обградени от турски аскер като в престрелката Парашкев Цветков е ранен и за да не попадне в плен, се самоубива. Умират още 8 негови четници, включително Кочо Песнаджиев, Димитър Филдишев и дядо Андрей Петров, а други 8 се спасяват.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: