8 април – Международен ден на ромите

08.04.2013 7:56

romi

На 8 април 1971 година в Лондон се провежда Първият цигански конгрес с участието на представители от 30 държави. От България е участвал учителят от Сливен Димитър Големанов.Целта на конгреса е да се обединят усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация. Конгресът учредява Международният ден на циганите (International Roma (Gypsy) Day).

На форума са приети общи цигански химн и знаме. За химн е взета песента „Джелем, джелем“ (Бродих, бродих) на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение (чакра).
Според най-разпространената версия, в България циганите идват през 11-12 век през Византия. Някои изследователи приемат, че в началото на 9 век в Тракия са се заселили „атцингани“ (или асингани, от гр. αθίγγανοι) заедно с павликяните от Мала Азия.

Към 2002 г. в България има обособени 347 цигански махали и квартали.
В България циганските общности се делят на три основни – йерлии, кардараши и родари (лудари). Всяка една група се дели на подгрупи, различаващи се предимно по говоримия от тях диалект и традиционен мъжки занаят. Основните групи са значително обособени една от друга (макар че след 1989 г., се наблюдава отваряне и екзогамни бракове, предимно в големите градски махали).

Плевен за Плевен, по материали от Интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: