РБ “Христо Смирненски” с изложба по повод 70 години от спасяването на българските евреи

13.03.2013 19:37

Изложба по повод 70 години от спасяването на българските евреи бе открита в РБ “Христо Смирненски”. Експозицията включва издания от нейния фонд, посветени на темата. Така отдаваме скромна почит на всички евреи, пострадали по време на войната, а от друга страна тя е и благодарност към тези българи, помогнали за спасяването на нашите евреи, сподели при откриването директорът на РБ “Христо Смирненски” Ани Михова.

изложба
Изложбата съдържа книги, периодични издания, албуми. В нея са представени много документи, между които е и Годишникът на еврейската културно-просветна общност в България.Наред с това екипът на Библиотеката е показал и част от най-важните фигури, взели участие в историческите събития – митрополит Стефан, патриарх Кирил и Димитър Пешев.
Плевен за Плевен припомня, че през 1943-та година в Плевен са били изселени близо 3 000 евреи от София, настанени в домовете на 500 местни евреи. Без средства, без работа, без право да упражняват професия или да се образоват, с минималната половин хранителна дажба, без право да излизат от домовете си до 10 ч сутринта и след 21 ч вечерта. По това време е създаден и еврейски лагер в Кайлъка. Със средства на Общината е построена дървена барака с дължина 20 м, една врата и два прозореца. До момента на пожара й се говори за 108 лагерници, като охраната била денонощна и не разполагала с отделно помещение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: