От кухнята на тоталитарното общество

08.03.2013 18:27

дарение

На 12 март /вторник/ от 16:30 часа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ е представянето на книгата на проф. Стоян Михайлов “ Политически фрагменти от кухнята на сталинското тоталитарно общество 1971-1988″. Това е третата книга на порфесора, след Живковизмът през призмата на една лична драма (1993) и Сталинисткият тоталитаризъм (2000), която привлича интереса на читателя към българското общество от 70-те и 80-те години на XX век. Книгата носи още редица факти, свързани със същността, структурата и функционирането на сталинисткото талитарно общество, главно в България, които са отразени в личния архив на автора и досега не са станали публично достояние.
Става дума за записки от международни прояви на комунистически партии, от съвещания и конференции по партийна и държавна линия, в които е участвал, от срещи с Тодор Живков, от заседания на Секретариата и Политбюро на ЦК на БКП, от пленуми на ЦК на БКП и от партийни конгреси, от заседания в отдели на ЦК на БКП, от срещи с дейци и граждани при изпълнението на служебните му задължения като завеждащ отдел и секретар на ЦК на БКП.
„Подобна книга, отразяваща функционирането на сталинисткия тоталитаризъм на най-високите му йерархични етажи, досега не се е появила и едва ли ще се появи. Тя е противоядие срещу писанията на ония историци, които замълчават факти и събития, изопачават структурата и функционирането на сталинисткия тоталитаризъм, приравняват неоснователно различни дейци от ръководните кръгове тогава, проявяват тенденциозност и пристрастие при описанието и анализа на онова общество.”, коментира самият автор.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: