Животоспасяващ медикамент дариха на УМБАЛ – Плевен

05.03.2013 19:27

дарение

Животоспасяващ препарат Глюкагон получи УМБАЛ „Д-р Георги Странски” за всички деца с диабет, лекуващи се в района на Университетската болница. Дарението бе връчено от областния председател на БЧК-Плевен Лукан Луканов и д-р Цветослав Милчев, представител на фирма Ново Нордиск.
Глюкагонът, предоставен на Университетската болница, е на стойност 3 000 лева. Заедно с него бе връчено и традиционното дарение на инсулин за пациентите на най-голямото лечебно заведение в региона на стойност 8 000 лева.
От името на ръководството на УМБАЛ – Плевен медикаментите бяха приети от заместник-изпълнителния директор доц. Цветан Луканов. Той благодари на дарителите и на кмета проф. Димитър Стойков, който като изпълнителен директор на Университетската болница, поставя началото на партньорството с Ново Нордиск, изразяващо се в множество дарителски инициативи, реализирани в полза на пациентите.
Най-малките пациенти на УМБАЛ – Плевен ще получат своя безплатен комплект в Детския диабетен център, обяви ръководителят на звеното доц. Чайка Петрова. Заедно с началника на Клиниката по ендокринология при УМБАЛ – Плевен – доц. Катя Тодорова тя благодари за жеста и подчерта изключителното значение на медикамента за децата с диабет.
Глюкагонът е животоспасяващ медикамент, който се използва в случай на хипогликемична кома. Хипогликемията е сравнително често усложнение при лечението на диабета, като близо 30% от младите диабетици са имали поне една тежка хипогликемична кома в живота си. Оставена нелекувана, комата може да доведе до тежки последици, дори до смърт. Затова навременните мерки са много важни.
Той може да се прилага не само от здравни специалисти, но и от близките на децата. Това е и целта на дарението – необходимата помощ да бъде при децата, за се окаже веднага, и да не се губи ценно време до пристигането на екипа на Спешна помощ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: