Евродепутатът Илияна Йотова пита официално френското правителство за случая „Коиловци”

03.12.2012 16:20

 

Случаят „Коиловци” доведе в неделния ден в Плевен и депутатът от Европейския парламент Илияна Йотова. Преди да посети селото и разбере от „първа ръка” за настроенията там, тя даде съвместна пресконференция с народния представител от Левицата Румен Петков и областния председател на партията Васил Антонов.
Йотова обяви, че ще направи като евродепутат официално запитване към френското правителство и към вътрешното им министерство за изясняване на всички факти и обстоятелства около инцидента преди месец в плевенското село, когато френски граждани по късно доба кацнаха с парашути, и както се казва, в пълно бойно снаряжение в частен имот – нива, при което се стегна да схватка между тях и трима жители на селото.
Дни по-късно, когато чужденците бяха изведени тихомълком от България с френски военен самолет, а случаят попадна в дневния ред на всички медии, вътрешният министър Цветанов коментира, че става дума за любители на екстремни преживявания, които вятърът е довлякъл на българска територия, а френската преса пък директно постави версията за операция на техните специални служби.
До официалното запитване на българския евродепутат към френското правителство се стигна, след като направено от нея питане в Европейската комисия за изясняване на случая, бе отклонено с аргумента, че това касае междудържавните отношения на Франция и България. Йотова ще се обърне и към министър Цветанов, при следващото заседание на вътрешните министри на страните-членки на Европейския съюз, да поиска от своя френски колега официална информация по случая с френските туристи-командоси в Коиловци. Подобна информация Илияна Йотова очаква и от външния ни министър Николай Младенов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: