Кампания набира средства за спасяване на салона и библиотеката на читалището в Гостиля

26.04.2024 12:07

Каузата ни е в помощ на Народно читалище „Г.С. Раковски – 1927“, с. Гостиля.

Селото, заедно с Асеново, Брегаре, Бърдарски геран и Драгомирово, е от 5-те села основани от банатски българи – католици, завърнали се от Банат след Освобождението на България през 1878 г.

Въпреки желанието на местните жители да поддържат читалищната дейност, това се оказва почти невъзможна мисия. Самодейният състав е активен и взима участие в традициите на другите банатски села,представя се на фестивали и празнични концерти, но само като гост, тъй като на практика няма как да бъде домакин за своите празници.

През 2023 г. НЧ „Г.С. Раковски – 1927“ печели финансиране за проекта си „Популяризиране на нематериалното културно наследство на банатските българи в село Гостиля“.

Основната дейност на проекта предвижда да се напише и отпечата Алманах на нематериалното културно наследство на банатските българи от село Гостиля, чрез който да се разкаже как банатските българи от селото празнуват своите празници, какви традиции спазват, какви обичаи и ритуали изпълняват, какъв е бил техният живот в миналото, как приготвят своята храна по характерни рецепти от банатската кухня.

Кулминацията на проекта бе организация на Празник на традициите, обичаите и храната на банатските българи от с. Гостиля, който се проведе на 17.06.2023 г., когато е и храмовият празник на църквата в селото –  „Непорочно Сърце Мариино“.

Освен тържествена литургия, в този ден самодейците организираха кулинарна изложба, малка музейна експозиция с характерни за бита на банатските българи предмети, както и фолклорен концерт. За съжаление, поради състоянието на тавана на салона и опасността от срутване, концертът се проведе пред читалището, където няма обособена сцена, а изложбите бяха във фоайето, където е твърде тясно, но сравнително безопасно и сухо, тъй като прогнозата обещаваше дъжд. И той дойде – благодарение на Господ вярваме – точно след като концертът приключи.

Мили хора, освен призрачните кадри от рушащия се салон, в галерията виждате и снимки от празника, запечатали усмивките на самодейците към НЧ „Г. С. Раковски – 1927“, които въпреки нищетата и трудностите на времето, продължават да се борят и с нестихващ ентусиазъм да предават на децата и внуците си наследството на своя род.

Нека помогнем животът в малкото селце Гостиля да не спира да кипи. Нека подадем ръка на потомците на всички онези просветители, които са създали място за култура и творчество. Нека заедно да възродим дейността на Читалището в неговия пълен потенциал, така че през ваканциите децата да имат сигурно място, където да участват в кръжоци, учат езика и танците на своите баби и дядовци и продължат тяхното дело. Нека през 2025 г., когато с. Гостиля ще чества 135 години от основаването си, Читалището да е подобаващ домакин и посрещне жители и гости от близо и далеч, връщайки им вярата в доброто и надеждата в утрешния ден.

Необходимата сума, посочена в тази кампания, е за цялостен ремонт на таваните в салона и библиотеката, които в момента са недостъпни, тъй като застрашават живота на хората.

Община Долна Митрополия успява да отдели средства само за частичен ремонт на покрива преди време, чрез който спира течовете, довели до лошото състояние на тавана.

Средствата, необходими за ремонта на салона и библиотеката предвиждат:

  • демонтаж на стари тавани и осветителни тела
  • нова дъсчена обшивка
  • монтаж на окачени тавени
  • нови осветителни тела
Повече информация и снимки за състоянието на читалището и защо се борим за него можете да намерите в линка:
#тагове:

НАЙ-НОВИ: