Професионална китара за 4000 евро ще е големият приз в Първия международен фестивал на китарата в Плевен

18.11.2015 12:20

18.11.kitara

Професионална лютиерска класическа китара на стойност 4000 евро ще бъде голямата награда в конкурса в рамките на Първия международен фестивал на китарата „Плевен 2015“. Това споделиха на пресконференция днес организаторите на музикалния форум от Читалище „Лик“ и Сдружение „Изкуството до мен“ Катя Божикова, Милена Грамова, Николай Михайлов и Момчил Минков. Както „Плевен за Плевен“ писа, градът ни ще бъде домакин на фестивала от 25 до 30 ноември, а участие в него ще вземат общо 146 участници от 15 държави – България, Австрия, Гърция, Кипър, Македония, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна, Франция, Хърватска, Черна гора, Швейцария, Босна и Херцеговина. Стартът ще бъде даден на 25 ноември в 19 ч. в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“.
Освен конкурса, който ще протече в няколко категории – „Класическа китара (Музикални училища)“, „Класическа китара (Музикални школи)“, „Акустична китара“ и „Песен с жив акомпанимент“, в събитието са включени 4 фестивални вечери, в които ще се изявят Банда „Дел Падре“ (27 ноември от 19 ч. в ДКТ „Иван Радоев“), Георги Василев (28 ноември от 19 ч. в НУИ), Зоран Анич (26 ноември от 19 ч. в НУИ) и Боян Дойчев (25 ноември от 19 ч. в НУИ). Всички концерти са с вход свободен. Предвидени са и майсторски класове с преподаватели Нено Мунитич – Хърватия; Ливиу Геургеску – Румъния; Дарко Багески – Македония; Росен Балкански – София; Стела Динкова – Пловдив и Екатерина Икономова – София.
Любопитна подробност, която организаторите споделиха, е, че фестивалът ще включва шоурум на лютиери. Той ще отвори врати на 28 ноември, събота, в 18 ч.  в зала „Божко Шойков“ на НУИ „Панайот Пипков“. В него ще се представят Андрей Оприсан – Румъния, Славко Мърдалч – Сърбия, Боян Матев – България, Румен Тодоров – България и Христо Георгиев – България. Китарите ще бъдат презентирани от Божана Павлова.
Фестивалът на китарата е посветен на 55-годишнината на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен, като организаторите не скриха, че голямото им желание е той да се превърне в един от водещите фестивали на Стария континент.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: