Банско – любим курорт през всеки сезон

16.08.2022 7:46

Курортът Банско разполага с 18 ски писти, общата им дължина достига 75 километра, снежната покривка се задържа тук до шест месеца в годината. Голяма е разликата и във височината – от 930 до 2560 метра. На пистите има 14 кабинкови и седалкови лифта, които могат да транспортират до 24 500 скиори на час.

Пътеките за ски, сноуборд и шейни са на три нива. За начинаещи е предвидена местността Чалин валог с леки склонове, ски пистата е там на надморска височина 1467 м. Уверените в своята подготовка скиори могат да ползват писти със средна и висока трудност в местността Шилигарника, на надморска височина 1700-2500 метра.

Третото ниво на курорта се нарича Бъндеришка поляна, намира се на надморска височина от 1635 м. В съседното село Добринище има друга ски база със седалков лифт и отлични писти. Там са построени малки хотели, има таверни, предлага се и оборудване под наем.

През лятото в Банско са популярни пешеходният туризъм в Национален парк Пирин и планинското колоездене в района. През топлия сезон част от въжените лифтове продължават да работят, един от тях може да носи велосипед. Организират се организирани велосипедни турове до природните забележителности на националния парк и до съседни градове, разположени на 5-12 км.

На планинските склонове се отварят сезонни спортни площадки, игрища за мини голф, лятно училище по биатлон и стрелбище. В зоните за отдих са предвидени атракциони – тук можете да карате 400-метрова водна пързалка – най-дългата в Европа.

През летния сезон са отворени 20 оборудвани маршрута с различна дължина и степен на трудност, от 50-минутни разходки до тридневни преходи с нощувка в планински заслони.

За любителите на екстремните спортове се организира рафтинг и каяк по планинските реки на националния парк. Най-голяма тръпка предизвиква рафтингът по бързите бързеи на реките Струма и Места. На подготвените алпинисти се предлагат живописни места за катерене. Например каньонингът по стръмните скали край бреговете на река Влахина минава през пет водопада. Алпинистите с инструктор преодоляват маршрута от 2,5 км за 4 часа.

Спортен риболов

През лятото в Национален парк Пирин са отворени няколко места за любителите на спортния риболов. Край Банско, близо до Палигоденския манастир, е изграден язовир Белизмата. Шаранът и пъстървата кълват добре тук. Край язовира е изграден град за отдих – беседки с барбекюта, камини, маси и пейки, детски площадки. През сезона има база за наемане на АТВ и велосипеди.

Извънградският ресторант „Язовир Кринец”

Друго популярно място е извънградският ресторант „Язовир Кринец”, изграден в стила на селска механа на брега на речен язовир. Уловената риба може да се даде на готвачите и те ще приготвят вкусно лакомство от улова. Менюто включва ястия от националната кухня. Обядът се сервира на открити веранди с изглед към планината.

Комплекс Рибарника

На 4 км от Банско, над село Добринище, недалеч от първа лифтова станция, се намира комплекс Рибарника, който разполага с три езера, богати на пъстърва. Предлага широка гама от въдици, спининги и принадлежности. Риболовците отсядат в построената наблизо Хижа Гоце Делчев.

Още забележителности

На площад Възраждане има паметник на Паисий Хилендарски. Срещу паметника е емблематичната сграда на Старото кино, построена през 1929 година. Тук се намира туристическият информационен център – в залата със щандове, тераси и ложи се провеждат концерти на фолклорни ансамбли, театрални постановки.

Около 20 хектара в центъра на Банско са обособени за градски парк с вековни дървета. Това е любимо място за разходка и отдих на жителите на града. На територията на парка има малки уютни кафенета, фонтани, детски площадки, има езеро с остров, към който е положен красив дървен мост.

Хотели в Банско

В Банско ще откриете множество хотели и отлично обслужване. Всички те са удобни и предлагат всичко необходимо за една незабравима почивка.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: