Експертите от РДПБЗН – Плевен с полезни съвети за осигуряване на пожарна безопасност през летния сезон

19.07.2022 16:32

Повечето от пожарите през летния сезон възникват след небрежно боравене на открито с огън. Много често сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения, а също застрашават човешкия живот. Такъв е случаят от изминалите почивни дни, когато при небрежно боравене с открит огън в дворно място в  с. Староселци загива мъж на 67 години.
В периода 1 юли – 18 юли  2022 година в област Плевен са възникнали 7 пожара, свързани с жътвената компания, при които са унищожени 140 дка пшеница, 40 дка ечемик и 50 дка смесена гора.
За същия период са регистрирани 161 пожара в сухи треви и отпадъци.
За предотвратяване на пожарите от служителите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен се извършват засилени проверки на юридически и физически лица – собственици и ползвателите на горски територии и земеделски земи, както и лицата пребиваващи или извършващи дейности в близост да тях. Заради това напомняме, че е категорично забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи в горските територии извън определените за целта места, както и на стърнища и суха трева като санкциите за нарушителите са в размер от 200 до 2 000 лв.
Изрично се забранява паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви със зърнено житни култури и в непосредствена близост до тях от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата, както и паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици).
За да се намали риска от пожари през летния сезон е необходимо:
– Да не се пали огън на открито във ветровито време.
– Да се проявява изключителна предпазливост при палене на огън за битови цели в селските дворове. Огнището трябва да бъде обезопасено!
– Огънят следва да бъде обилно загасен с вода и засипан с пясък.
– Да се почистят сухата растителност и горимите отпадъци на разстояние 5 метра около сгради, вили, открити складове, промишлени, търговски обекти и стопанските дворове и сеновали.
– Да не се предприема запалване на слогове, поляни, крайпътни ивици, треви в междублоковите пространства, където има паркирани много автомобили, както и близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.
– Изключително опасно е изхвърлянето на фасове от балкони, както и в близост до горски и земеделски площи, както и на стъклени бутилки, които могат да имат ефекта на лупа.
Призоваваме гражданите за отговорно поведение сред природата и в местата с повишена пожарна опасност.

При пожар в дома, в двора, в полето или в гората, незабавно съобщете на телефон 112.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: