145 години от Втория щурм за Плевен – 30 юли 1877 г.

30.07.2022 7:12

След неуспеха на Първия щурм за Плевен, командването на руската Дунавска армия решава да повтори атаката. Като отчита основната причина за неблагоприятното развитие на боя – съотношението на силите 2:1 в полза на турците, Главното командване смята, че това е случайност, която е лесно отстранима. Започва подготовката на нова по-мащабна операция.  За усилване на Западния отряд, към Плевен са изпратени значителни подкрепления.

Втори щурм за Плевен, карта

Между първия и  втория бой за Плевен (20 – 30 юли 1877 г.) Осман паша също предприема енергични действия, свързани с укрепяването на заетите от войските му позиции. Започва изграждането на полеви редути, траншеи и окопи  по командните височини около града. Редутите представляват землени укрепления с дълбоки ровове и високи насипи със стръмни склонове. Много от тях са свързани с траншеи. При изграждането на укрепленията се държи сметка за възможността да се обстрелва с пушечен огън околността. Обикновено траншеите и окопите се правят в няколко реда, вторите винаги по-силни от първите. Работи се денонощно, като през нощните часове се палят огньове, за да светят. Изградените укрепления дават големи предимства и сигурност на армията на Осман паша, която получава силни подкрепления на 24 юли 1877 г. В града е съсредоточена 22 хилядна редовна армия с 58 оръдия и възможност за подкрепа от 8 000 турски войници, разположени в Ловеч. Цялата армия е много добре осигурена с оръжие, боеприпаси и храна.

Атака на Радишевския редут

Руското командване разработва план за втори щурм за Плевен, съгласно който турските позиции около града да се атакуват от две страни – от изток и югоизток, а атаката да започне след силна артилерийска подготовка.Преди втория щурм ген. Н. П. Криденер, командващ Западния отряд, разполага с неточна информация, че в Плевен има около 60 000 турска армия, а в Ловеч около 45 000. Без да вземе под внимание сведенията на българите разузнавачи, ген. Н. П. Криденер решава да атакува точно срещу най-укрепените места, източно и югоизточно от Плевен.

Вторият щурм е насрочен за 30 юли 1877 г. Войските тръгват от своите биваци в един часа през нощта. Гъстата мъгла позволява на руската армия да приближи атакуваните позиции незабелязано, но от друга страна пречи за ориентиране по отношение на тяхното разположение. Настъплението на ген. Н. Н. Веляминов от изток, по главното направление с. Гривица – Плевен, е спряно от силния огън на турските части. Сред убитите е майор Ковалевски от Пензенски полк. Командирът на Козловски полк полковник Александър Степанов е ранен тежко три пъти – в ръката и в лицето, а трети куршум засяда в гръбначния му стълб. По-късно умира от раните си.

Генерал М. Д. Скобелев

С променлив успех протича щурмът от югоизток, по спомагателното направление с. Радишево – Плевен, където част от войските на ген. А. И. Шаховски заемат с. Радишево. Под командването на ген. А. Горшков няколко роти правят пробив на турските позиции при р. Тученишка. Успехът на руската армия принуждава Осман паша да съсредоточи тук целия си резерв. Битката се води при непоносима жега, боеприпасите са на привършване, а ранените са повече от една четвърт. Не достигат сили, за да се задържат заетите позиции, подкрепление няма и ген. А. Шаховски дава заповед за отстъпление. В боя загива командирът на Шуйски полк полковник Фридрих Каулбарс, който проявява голяма смелост. Ранен е, но не напуска бойния ред и продължава да командва, докато трети неприятелски куршум слага край на живота му.

Най-успешно напредва отрядът на левия фланг, командван от ген. М. Д. Скобелев. Войниците му настъпват към Плевен и достигат на около 600 м от покрайнините на града, но поради силния кръстосан огън на турската отбрана се оттеглят на позициите при с. Къшин.

Генерал А. И. Шаховски

Принуден от обстоятелствата,  ген. Н. Криденер заповядва отстъпление.

Вторият щурм завършва без успех. Броят на жертвите за руската армия е много по-голям, отколкото при първия щурм – 7000 убити и ранени воини, а Плевен си остава все така  „непревземаема крепост”. Турската армия губи около 3 800 души.

Руското командване започва подготовка за трети щурм.

д-р Галин Димитров

 Регионален военноисторически музей – Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: