Президентът на Румъния получи Почетния плакет на кмета на Плевен (галерия)

16.06.2016 13:59

16.06.romania1

Президентът на Румъния Н. Пр. г-н Клаус Йоханис пристигна на посещение в Плевен днес в рамките на двудневната си официална визита в България. Йоханис и придружаващата го делегация бяха посрещнати от кмета Георг Спартански, областния управител Ралица Добрева и председателя на Общинския съвет Мартин Митев в 12.30 часа на централния площад „Възраждане” с военен ритуал.
Н. Пр. Клаус Йоханис поднесе венец пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец”. В памет на румънските герои бе отслужена панихида в Параклиса-мавзолей от Нелуцо Опря – официален представител на Румънската православна църква в България

16.06.romania2
Президентът на Румъния положи цветя в знак на признателност и в криптата на Мавзолея, след което се подписа в Почетната книга на Община Плевен в Актовата зала на местната администрация. В книгата той написа следното: „За мен като Президент на Румъния е голяма чест да съм гост на град Плевен. Плевен е символ на героизма на румънските воини и българските доброволци, които през лятото и есента на 1877 година се сражаваха храбро в битките при Гривица, Опанец, Пордим и други населени места в съдбовен момент за Освобождението на България от османско господство. Много румънски воини и офицери са дали живота си в тези боеве. Тяхното име и героизъм остават безсмъртни в историческите страници на традиционно приятелските отношения между румънския и българския народи. Благодаря на град Плевен и на дирекция „Военноисторически музеи” за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава“.

В Актовата зала Йоханис получи от Георг Спартански Почетния плакет на кмета на Община Плевен. „За мен е особена чест да гостувам в Плевен и да поднесем заедно цветя в памет на румънските воини, загинали за свободата на България. Нека си спомним, че и тогава, както и днес, тясното сътрудничество на нашите две държави продължава“, каза Йоханис. Той сподели, че в Плевен е видял една жива общност, която поддържа крепки връзки с Румъния и пожела на ръководството на Община Плевен да запази все така добри партньорските си взаимоотношения с побратимения румънски град Браила. Защото моето послание в рамките на настоящото ми посещение в България е кратко и ясно – да си сътрудничим, отбеляза румънският президент.

16.06.romania3
Гостуването на Н. Пр. Клаус Йоханис продължи с посещение в двора на къща-музей „Цар Освободител Александър II”, където той поднесе венци пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер.

16.06.romania4

 

16.06.romania5

 

16.06.romania6

 

16.06.romania7

 

16.06.romania8

 

16.06.romania9

 

16.06.romania10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: