Комедията „12-та нощ“ е премиерното заглавие на Детската театрална студия към ДКТ „Иван Радоев“

04.06.2024 10:29

В четири поредни вечери, на 10-и, 11-и, 12-и и 13-и юни, на Голяма сцена от 19 ч. актьорите от Детската студия към Плевенския театър, на възраст между 14 и 19 години, канят приятелите на театъра на премиерата на една от най-увлекателните комедии от Уилям Шекспир.

След бурния успех през месец май на спектакъла „Криворазбраната цивилизация“, с участието на по-малките възпитаници на Студията, актьорите-любители излизат с ново предизвикателство – „12-та нощ“ от У. Шекспир, с режисьор Ива Николова.

През 1602 г. известният английски драматург Уилям Шекспир написал комедията „Дванайсета нощ“. Трябвало да бъде представена пред кралица Елизабет точно през 12-ата нощ след Рождество. Любопитното е, че действието в пиесата се развива в Илирия, т.е. днешните Западни Балкани. Близнаците Виола и Себастиан претърпяват корабокрушение. Сестрата е спасена и се озовава предрешена като мъж в двора на местен благородник – граф Орсино, който е нещастно влюбен в прекрасната Оливия, която пък се влюбва в пратеника Цезарио (предрешената като мъж Виола). Следва заплетен любовен триъгълник…

В този спектакъл ще се представят 40 възпитаника на школата, които от октомври месец се обучават в това да изграждат сценични умения, вкус и разбиране към мерената реч на Шекспир, в превод на Валери Петров. Тази школа в годините създаде цели поколения, които имат отношение към словото, литературата, сценичното и изобразителното изкуство, защото театърът е синкретично изкуство – споделя режисьорът Ива Николова, която от 2007 г. е преподавател в школата.

Да срещнеш днешните деца с такъв голям текст, да изградиш в тях друга чувствителност, различна от тяхното ежедневие в „бързите мрежи“ като фейсбук и пр., е една от мисиите на школата, ръководена от актьора на Плевенския театър Адриан Филипов. В над 20 годишната им практика Ива Николова и Адриан Филипов са водени от амбицията да създават не непременно професионални актьори, а хора, които имат любов, критерии и знание за добрия театъра. „Развиваме ги музикално и сценично, и искаме да отделят специално внимание на литературата, музиката, театъра. Искаме, също така, да се научат да изграждат нови приятелства, които да ги превръща в общност. Нашите усилия са насочени към това да разширяваме техния мироглед, до колкото това ни е позволено. Мислим, че на този етап ни се получава много добре, без това да звучи нескромно.“ – казва Ива Николова.

Детската студия към ДКТ „Иван Радоев“ възпита в годините много професионални актьори, а днес част от тях са в редиците на Плевенския театър като Марияна Петрова, Мариела Богданова и Иван Жунтовски, който е и асистент режисьор на „12-та нощ“. Художник на спектакъла е Емил Янакиев, а музикален оформител – Ангел Бешев.

В премиерните спектакли участват Алекс Тодоров, Александра Димитрова, Александър Петров, Велизар Дончев, Венелин Петков, Виктор Девенски, Виктория Андреева, Габриела Александрова, Далия Гочева, Даниел Бойчинов, Еди Радойски, Елена Милева, Иванина Лазарова, Ивайла Иванова, Ира Карабиберова, Йоана Великова, Йолина Йотова, Кристияна Петрова, Кристина Москова, Кристина Войникова, Лора Петкова, Лора Христова, Марго Георгиева, Марина Богданова, Мартия Тотевска, Мелиса Арахангелова, Мериан Григорова, Михаела Минкова, Никола Енев, Ния Кънева, Павел Илиев, Петя Тотева, Петър Трифонов, Преслав Христов, Рая Дачева, Рая Дилкин, Тервел Копчев, Яна Янева

Информация: ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: