Какво представлява текар терапията, как работи и какви проблеми разрешава?

29.04.2024 18:45

Терминът „ТЕКАР“ идва от абревиатурата на английски “Capacitive-Resistive Electric Transfer”, което означава „Терапия чрез Капацитивно-Резистивно Електричество“. Текар терапията е форма на физикална терапия, която използва високочестотни електромагнитни вълни, които осъществяват въздействие върху тъканите и организма като цялo и имат благоприятен ефект върху различни болестни симптоми и състояния.

Терапевтичният апарат, посредством който се извършва процедурата се нарича текар. Това е специализиран медицински уред, който генерира радиочестотните вълни, които проникват през кожата и достигат до тъканите, където се създават различни физиологични отговори и се провокират самовъзстановителните процеси в човешкото тяло.

Текарите обикновено са компактни и преносими устройства, които са оборудвани с различни типове апликатори или сонди, с различни форми и размери, за да се адаптират оптимално към различните части на тялото.  Апарат за текар терапия цена включва и комплект от контролни уреди, които позволяват на терапевта да регулира параметрите на терапията, като честота и интензите на радиочестотните вълни, както и продължителността на самата сесия.

Обикновено текар терапията включва серия от сесии, които се провеждат под наблюдението на квалифициран медицински специалист или физиотерапевт. Всеки случай се оценява индивидуално, и планът за лечение се изгражда въз основа на специфичните нужди и състояние на пациента.

Какво се постига с текар терапията?

  • Стимулира се лечебния процес, тъй като радиочестотните вълни предизвикват подобрена кръвна и лимфна циркулация в тъканите, съдействайки за детоксикацията и засилената регенерация на клетките.
  • Намалява се болката в мускулите и ставите.
  • Ограничават се възпаленията. Радиочестотните вълни имат антиинфламаторен ефект, като помагат за намаляване на възпалението в тъканите и така спомагат за бързото им възстановяване.
  • Подобрява състоянието на кожата. Радиочестотното въздействие предизвиква стягане и намаляване на бръчките, поради стимулираното производството на колаген и еластин в дермата.

Точният механизъм на действие на текар терапията все още не е напълно разбран, но се предполага, че радиочестотните вълни оказват въздействие върху различни биологични процеси в тъканите, което води до наблюдаваните благоприятни лечебни ефекти, които са факт.

Предимства на текар терапията:

  • Безболезнена процедура, усеща се единствено леко затопляне в зоната на облъчване.
  • Текар терапията предоставя алтернатива на конвенционалните методи за лечение на различни видове болезнени симптоми и тъканни възпаления.
  • Без странични ефекти. В сравнение с други методи за лечение на болки и възпаления, текар терапията се смята за напълно безопасна процедура.
  • Индивидуален подход. Терапевтите, които извършват текар терапия, обикновено разработват персонален план за лечение, който е насочен към конкретните нужди и състояние на пациента. Това включва определение на дозата на радиочестотните вълни, продължителността на сесиите и техния брой.
  • Контраиндикации. Въпреки това, както при всяка медицинска процедура, има и някои случаи, при които текар терапията не е подходяща. Например, хора със сериозни сърдечни проблеми, бременни жени и хора с метални импланти в зоната на облъчване трябва да се консултират с лекар преди да започнат терапията.

Какви проблеми решава текар терапията?

Текар терапията може да бъде ефективен метод за решаване на различни медицински проблеми и състояния за някои от които вече споменахме.

  • Мускулни болки и напрежение. Текар терапията може да помогне за релаксация на мускулите и намаляване на болката и напрежението или други видове мускулни проблеми като фибромиалгия и спазми.
  • Възпалителни състояния. Поради своите антиинфламаторни свойства, текар терапията може да помогне при управлението на възпалителни състояния като тендинит, бурсит, или остеоартрит и артроза.
  • При травми и спортни наранявания текар терапията може да ускори процеса на възстановяване при тендинити и контузии за заздравяване на тъканите и намаляване на болката.Също за възстановяване след оперативно лечение, рехабилитация след операции на стави, спинални операции и други медицински процедури.
  • Болки в гръбначния стълб. Поради своите болкоуспокояващи и антиинфламаторни свойства, текар терапията може да помогне за облекчаване на болката и дискомфорта при болезнени състояния на гръбначния стълб.
  • Дерматологични проблеми. В някои случаи, текар терапията може да се използва за лечение на кожни проблеми като акне, розацеа, бръчки и целулит, тъй като стимулира производството на колаген и подобрява кръвообращението, като предоставя стягащ и подмладяващ ефект на кожата.
  • Неврологични проблеми. В отделни случаи, текар терапията може да се използва за управление на болката при неврологични проблеми като мигрени, невралгии или дисфункции на тригеминалния нерв, за справяне с последствия от инсулти или други неврологични проблеми.
  • Засилване на кръвната и лимфна циркулация. Радиочестотните вълни, приложени през текар терапията, могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и лимфната циркулация и дренаж в засегнатите области. Това е полезно за хора с проблеми като хронична венозна недостатъчност, лимфедем или други заболявания, които влияят на циркулацията на кръвта и лимфата.
  • Подобрява мобилността. Чрез намаляване на болката, стимулиране на регенерацията на клетките и увеличаване на гъвкавостта на тъканите, текар терапията може да помогне за подобряване на мобилността и функционалността на засегнатите области.
  • Спомага за подобряване на психическото състояние. Често болест и болка могат да доведат до стрес и депресия. Текар терапията може да помогне не само физически, но и емоционално, като намали болката и подобри качеството на живот, което въздейства положително върху психиката.
  • Така текар терапията помага за решаването на редица проблеми, свързани със здравето и благосъстоянието на човека.

Как работи текар терапията?

Ще отговорим на въпроса какво представлява самата процедура и как се извършва текар терапията като я обобщим в следните няколко стъпки:

  • Подготовка на пациента. Пациентът се поставя в удобна позиция в зависимост от зоната, която трябва да се третира.
  • Прилагане на апаратното въздействие. Уредът за текар терапия се настройва на определена честота и интензитет в зависимост от типа на заболяването и областта. Физиотерапевтът прилага апликатора върху кожата на пациента и активира уреда.
  • Проникване на радиочестотните вълни през кожата. Електровълните достигат до тъканите в дълбочина, където въздействат енергийно на клетъчно ниво, за да  стимулират различни процеси.
  • Последващ лечебен ефект в зависимост от приложението – намаляване на болката, стимулиране на регенерацията на клетките, подобряване на кръвообращението и ускоряване на процесите на заздравяване и възстановяване на тъканите.
  • Продължителност на процедурата. Продължителността на сесията обикновено зависи от конкретните нужди и състояние на пациента, както и от протокола на лечение, предписан от лекар или физиотерапевт.
  • Повторение на сесиите. Обикновено текар терапията се провежда в рамките на серия от сесии, които се повтарят през определен период от време в зависимост от индивидуалния отговор на организма.

Въпреки че текар терапията обикновено се счита за сравнително безопасна процедура, винаги трябва да се провежда под надзор на квалифициран медицински персонал, за да се гарантира правилното приложение и сигурност на пациента.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: