Влизането в Шенген и Еврозоната ще подобри пазарното позициониране на българските фирми с 10-15%

12.04.2024 14:13

Българският евродепутат Радан Кънев гостува в Плевен по покана на Браншовата бизнес камара и нейния председател Ралица Таслакова. Той се срещна с граждани, ученици и студенти на дискусии на 11-ти и 12-ти април, свързани с предстоящите избори за Европейски парламент, работата на българските евродепутати и внесените от него лично законопроекти и предложения по време на мандата му.

Посетихме няколко ключови предприятия за нашия регион и от разговорите, които проведохме, се откроиха две изключително важни теми за бизнеса и развитието на региона. Това каза на пресконференция днес в клуба на БТА Плевен Ралица Таслакова. Едната от темите е била приемането и интеграцията на България в Шенгенското пространство – отпадането на граничния контрол и възможностите за развитие на туризма в региона. Другата тема е била така наречената „зелена сделка“ – икономически изгодна ли е тя, и знаем ли за възможностите, които тя дава за развитие на иновативните и гъвкави малки и средни предприятия.

Евродепутатът Радан Кънев сподели на пресконференцията впечатленията си от срещите с плевенски предприемачи, според които комбинирано влизането в Шенген  по суша и в Еврозоната ще даде възможност за подобряване на пазарното позициониране на българските фирми с 10-15%.

Пълноценната интеграция, освен въпрос на дипломатически усилия, които никога не са спирали, е въпрос и на вътрешно-политическа стабилност. От тази гледна точка, постоянното затъване на България по спиралата на политическата криза представлява риск за скоростта на интеграцията. Това коментира на пресконференцията Радан Кънев.

Според него, голям риск е и все по-натрапчивия факт, че в България институции, които са призвани да се грижат за националната сигурност, всъщност се оказва, че са преди всичко предизборен инструмент и се занимават с компроматна кампания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: