ПГХВТ „Луи Пастьор” отбеляза Деня на числото „Пи” – снимки

14.03.2024 15:12

14 март се отбелязва като Денят на числото Пи. Датата не е избрана случайно – числото Пи е придобило популярност под съкратения си вариант: 3,14. и е познато още като Лудолфово число и Архимедова константа. По този повод в ПГХВТ „Луи Пастьор”- Плевен, в часа по математика, под ръководството на госпожа Бистра Рашева, във всеки клас учениците отделиха специално внимание на тази вездесъща константа в геометричните задачи и научиха любопитни факти за числото Пи, за неговата история и безкрайните му вековни изчисления. Числото Пи не е само част от математиката, но и част от митологията. Пирамидите в Гиза са построени на принципите на Пи и сами по себе си са едно от седемте чудеса на света. Учениците, които поднесоха информацията са: Лияна Иванова и Гергана Георгиева XII клас , Крум Кунчев от VIII”a”, Кристиан Кръстев от XI клас. Невелин Йотов от X клас и Владислав Велчев от IX “a”клас показаха  как може да се запомни закръглено с точност до десетия знак „π” чрез изречението:” Как е леко и лесно запомнено π, всички знаят, щом желаят!”, в което всяка дума има съответния брой букви, т.е.  π = 3,1415926536.

Освен Денят на Пи, 14 март е рождената дата на Алберт Айнщайн, определян като бащата на съвременната физика. Съвпадение или случайност – няма точен отговор, но това прави фактите около „Пи“ още по-интересни и дори мистични.

Известно е, че математиката е от съществено значение в много области – естествените науки, техниката, медицината, финансите, статистиката и др. В днешния ден учениците още веднъж се убедиха, колко е важна тя и при  обучението им  в гимназията по избраните от тях специалности: Топлинна, климатична, вентилационна  и хладилна техника, Осигуряване на продуктова информация, Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки, Хранително-вкусова промишленост.

Директорът инж. Лилия Петкова поздрави за инициативата учениците и учителите, съдействали за тяхната изява – Димитрина Генова, Петя Александрова, инж. Елена Цолканова и Галя Александрова – ЗАС.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: