Защо не трябва да спите с домашни любимци? Отговорът на учените…

06.03.2024 15:40

Как спането с домашни любимци може да повлияе на човека?

Много хора имат пухкави домашни любимци или дори няколко. Собствениците обикновено купуват легла, които животните обаче не използват. И с удоволствие спят на дивана или на леглото на стопанина си. Но учени и лекари все пак съветват да не спите с домашни любимци. Защо не трябва да приучвате котката или кучето си да спят в едно легло с вас?

Разстройство на качеството на съня

Пухкавите домашни любимци имат много положителен ефект върху емоционалното състояние на стопаните си. Те дават радост и мир, намаляват нивото на стрес на човек, борят депресията. Но когато котка или куче спи в едно легло със собственика си, това може да доведе до нарушения на съня или дори да причини безсъние.

Тези заключения са направени от американски учени, които са провели изследвания върху качеството на съня на собствениците на домашни любимци. Те открили, че собствениците на кучета и котки са по-склонни да се оплакват, че се събуждат внезапно посред нощ, а също така изпитват потрепвания на краката. Затова учените предполагат, че тези хора, които показват признаци на намалено качество на съня, трябва да ограничат достъпа на косматите си приятели до спалнята.

Защо не трябва да спите с кучето си?

Не бива да привиквате кучето към леглото си, тъй като това може да провокира лошо поведение у животното. Ще стане доста агресивно, защото ще смята леглото за своя територия. Кучето може да ръмжи, за да защити правото си и няма да се подчини на собственика.

Също така, някои кучета имат много обилно слюноотделяне, което може да бъде доста смущаващо за собственика на животното. Съгласете се, не е много приятно да лежите в легло, пълно с кучешка слюнка. Освен това, кучетата правят леглото много горещо, а в топлите вечери това не е много удобно. И често трябва да се помага на малките животни да се качат на леглото, защото не могат да го направят сами. Така кучето може да се самонарани, ако скочи неуспешно от леглото.

Какво може да се случи, ако спим с котка?

Да спиш с животно в леглото е много неудобно, особено ако котката иска да си играе през нощта или просто се е качила върху главата ви. Освен това, котките мъркат, което успокоява някои, но е много досадно за други. Те също сменят позицията си доста често по време на сън и могат да събудят собственика си.

По-добре е да не спите с вашия домашен любимец, защото можете да му навредите. Ако искате да се обърнете на другата страна, можете неволно да заклещите животното. А и след разходка, пухкавият може да хване бълхи и вие дори няма да го забележите, което след това ще доведе до много проблеми за вас.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: