Днес в Панорамата: РВИМ – Плевен представя изложба „Съхранените спомени за войната“

28.02.2024 8:15

По повод 146 години от Освобождението на България РВИМ – Плевен представя изложба „Съхранените спомени за войната“. Сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея. Голяма част от снимките са дарение на музея от Руското и румънското военно министерство. Техни автори са руският фотограф –  А. Д. Иванов и придворният фотограф на румънския княз Карол I – Франц Душек. Включени са и фотоси на неизвестни автори.

Образи на легендарни пълководци, руски и румънски войскови части, участващи в подготовката и провеждането на военната кампания на Дунавския фронт стават реалност.

Представено е хронологично движението на главните квартири в Бяла, Горна Студена и Пордим на император Александър II, Великия княз ген. Николай Николаевич – главнокомандващ руската Дунавска армия и румънския княз Карол I.

Акцентирано е на ролята на Плевенската епопея за хода и изхода на войната и подвизите на ген. М. Д. Скобелев.

Старите фотоси разказват за бита и ежедневието на местното население. Дават информация за участието на българите във войната и приносът им за Освобождението на България.

Илюстрирани са образите на лекари, милосърдни сестри и санитари, изпълняващи своята военномедицинска служба към руската и румънска армия.

Обърнато е внимание на ролята на военните кореспонденти, художници и фотографи, благодарение на чиято дейност е съхранен до днес споменът за Освободителната война.

Влизането на руската Дунавска армия в Сан Стефано е последният запечатан момент от събраните фотоси. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският прелиминарен договор, който слага край на войната и урежда, макар и не окончателно обособяването на Третата българска държава.

Към изложбата е включена колекция от оригинални портрети на руски генерали, дарени от Руското военно министерство.

Във витрини са експонирани културни ценности от фонда на РВИМ-Плевен: копия на документи; вестник „Илюстровани лондонски новини“, от 12/24 януари 1878 г., отразяващ победата при Плевен; „Военноисторически албум от Освободителната война 1877-1878 г.“ и лични вещи на граф Н. П. Игнатиев.

Акцент в изложбата са два оригинални портрета на император Александър II  от пребиваването му в Горна Студена и Пордим по време на войната, както и  фотография на Осман паша от 1877 г.

Представени са и две оригинални хладни оръжия – казашка шашка на главнокомандващия Николай Николаевич и турска офицерска сабя.

Изложбата ще бъде официално открита днес, 28 февруари 2024 г., от 16.00 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ и може да бъде разгледана до края на месец април.

Информация и снимка: РВИМ – Плевен

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: