Найден Зеленогорски: Конституцията трябваше да се промени и в частта „Mестно самоуправление и местна администрация“

26.02.2024 16:42

Местното самоуправление е най-близо до хората и може да взема най-адекватни решения, както и да откликва по най-бърз и ефективен начин. Това е мнението на Найден Зеленогорски, председател на сдружение „Достойнството на един народ“ и член на УС на Асоциацията на българските градове и региони.

Местното самоуправление: законодателство на парче или стратегическа реформа?

Според него законопроектът на ГЕРБ-СДС за създаване на кметство с над 300 души, регистрирани по постоянен адрес в няколко населени места, чрез подписка или референдум е законодателство на парче. Липсата на обща административно-териториална концепция отдалечава България от това да бъде модерна държава с второ ниво на местно самоуправление. Дискусията продължава повече от 20 години без реални резултати, напомни Зеленогорски. И обясни: „Надявахме се, че тези теми ще бъдат обсъждани и сега при промените в Конституцията. Всички политически сили „прегръщат” темата преди избори, а след избори, вместо да децентрализират властта, да децентрализират финансите и да дадат възможност на най-ниското ниво – местното самоуправление да взема важните решения, те започват да централизират власт и финанси. По този начин ние категорично се разминаваме с практиките в утвърдените проспериращи демокрации, към които се стремим, където има регионализация и силна местна власт и където огромна част от финансите на общините и кметствата се разходват в името на хората с легитимно решение на местно ниво. В България  държавният бюджет разписва почти всичко на общините. Единствено 10% от бюджетите на общините се управляват с решения на Общинския бюджет. Тази промяна в Конституцията трябваше да се случи. А след нея трябваше да се случат множество промени в законите на България. Законопроектът сега е на парче, без да е част от общата концепция, която би направила страната ни модерна и със силни региони“.

Зеленогорски смята за адекватно там, където има населени места със 100 постоянно живеещи граждани, да се провеждат избори за кмет. „Не разбирам защо ако живееш в малко населено място, ти да нямаш право на избор“. Той изтъкна, че в страната има няколко десетки общини, които не отговарят на изискванията да бъдат общини. По думите му трябва да се променят параметрите за съществуване на община. Зеленогорски е категоричен, че няма нищо страшно една малка община да се влее в по-голяма и по този начин да увеличи административния си капацитет, защити интересите си и повиши качеството на живот на гражданите. Цялата концепция трябва да бъде анализирана отново. „В момента се предлага законодателство на парче, без сериозна експертна дискусия“, убеден е Зеленогорски и добави, че липсват дългосрочни стратегически цели за гарантиране на силна местна власт.

Найден Зеленогорски апелира за по-сериозен и дългосрочен подход към проблемите на местното самоуправление и за изграждане на ясна стратегия за укрепване на местната власт и финансирането й. Това несъмнено ще доведе до по-добро управление на ресурсите и по-добро удовлетворяване на нуждите на гражданите.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: