Днес в зала „България“: Плевенска филхармония с авторски концерт: Костов, Заберски & Йоцов

16.02.2024 9:41

Плевенска филхармония ще представи днес, 16-ти февруари, в Зала „България” авторски произведения на трима съвременни композитори, които творят музика на границата между класиката, джаза и филмовото звучене. Премиера на Константин Костов и творби на Ангел Заберски и Христо Йоцов ще чуе публиката в столицата под диригентството на Борислав Йоцов с оркестъра на Плевенскa филхармония.

В програмата: Константин Костов – Концерт за джаз пиано и оркестър – премиера, солист: авторът;  Ангел Заберски-син – „Капризите на дамите“; Христо Йоцов – Концерт за обой и оркестър, солист: Давид Валтер – обой /Франция/.

По идея на директора на Плевенска филхармония, г-н Любомир Дяковски се създава традиция всяка година през месец февруари Плевенска филхармония да програмира концертна програма за представяне на нови творби на съвременни български композитори. В този ред, първият от тези концерти се състоя през 2023 г. при пълни зали, изцяло с музика на маестро Йоцов, с програма посветена на 70-годишния юбилей на културния институт. Този грандиозен успех предрече планирането на предстоящите концерти в Плевен и София през февруари 2024 г. с трима композитори от новото поколение. Това е пореден силен акцент в политиката на оркестъра да представя нови симфонични творби на български автори. Селекцията на произведенията в тези концерти е поверена на проф. Христо Йоцов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: