Втори Национален литературен конкурс „Георги Парцалев – българският рицар на смеха“ в град Левски

15.02.2024 11:39

Община Левски, под патронажа на кмета на общината, обяви второто издание на Национален литературен конкурс за хумор и сатира „ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ – БЪЛГАРСКИЯТ РИЦАР НА СМЕХА“ за автори до 18 години.

Вече 20 години  обичта на Георги Парцалев към родния град, към изкуството и хората, уникалния му талант, обичта и признателността на поколенията  събира артисти , творци и изпълнители  на рождения му ден 16 юни, в дните на празниците  на изкуствата в негова памет.

„Намерихме още една форма да сме близо до Парцалев”, отбеляза кметът на Община Левски Любка Александров при откриването на Първия националния литературен конкурс през 2023 г. , „но я намерихме защото я търсихме, защото ние днес имаме нужда да бъдем близо до него, до неговия огромен артистичен дух  и талант, до неговата дълбока и искрена човешка същност..”

През тази година в „Празници на изкуствата – Парцалев 2024” от 16 до 18 юни , любимецът на покорения българи ще бъде почетен и с национален конкурс за млади автори.

Второто издание на НЛК Георги Парцалев – българският рицар на смеха“ започва съгласно  регламента в статута на националния конкурс – за автори до 18 години.

В първото издание беше дадена възможност за участие на автори в двете възрастови групи , до 18  и над 18 години,  с произведения в кратка хумористична форма(къс разказ, фейлетон, басня, епиграми и др.), утвърждаващи нравствени, естетически и духовни ценности.

Плакети „Рицар на смеха”получиха отличените на първите три места във всяка възрастова група. По предложение на местния бизнес и на общественици, които  подкрепят  културните събития в община Левски бяха  присъдени още три награди, определени от дарители.

Националният конкурс посветен на Георги Парцалев присъжда голямата награда „Рицар на смеха“  на български автори за високо художествени произведения с ярък израз на пречистващата сила на смеха.

Георги Парцалев не пропускаше да се срещне със своите приятели в родния град при всяко гостуване.  В механата на Марин Попов  /на снимката от ляво на дясно/ Станка Тошева, Марин Попов, д-р Косовски , Георги Парцалев и Сийка Парцалева.

Литературните  творби на младите автори за участие във втория  НЛК  Георги Парцалев – българският рицар на смеха“  се приемат до 15 май. Резултатите ще бъдат обявени до 5 юни 2024год.

Конкурсните материали се изпращат на [email protected]

Наградите ще бъдат връчени в дните на  „Празници на изкуствата – Парцалев 2024“ /16 – 18 юни/

Информация за втория  НЛК Георги Парцалев – българският рицар на смеха“ /статут и  формуляри за участие /е публикувана на сайта на Община Левски.

Приятелите на бате Жоро, както с обич го наричат в родния град Левски,  гостите на празниците през всичките тези 20 години,  разказваха с много обич, сълза и усмивка незабравими спомени за актьора с уникална комедийна дарба и човешко обаяние – Георги Парцалев.

Приветстваха с благодарност факта ,че град Левски пази духа на Парцалев и се гордее с него.  Споделяха свои мисли и  за изкуството, за мястото на празниците в българския културен календар на сцената на НЧ „Георги Парцалев”, пред микрофона на радио „Левски” , за вестник „Левски днес” ,в студиото на радиото, пред и зад завеса.

Хари Спасов от гр. Пловдив, отличен с Първо място във втора възрастова група за стихотворението „Рицарят на смеха“, адмирира и аплодира конкурса в родния град на емблематичната личност –Георги Парцалев и сподели ,че имаме нужда от рицари на смеха. За Виктор Чулев от Ловеч, отличен с призово място  за разказа „Вятър работа“, наградата е голяма чест , защото Георги Парцалев е легенда за  хумора ,а хуморът в неговите очи е висш пилотаж.

Георги Парцалев знаеше, че „Смехът облагородява човека, прави го по-възвишен, по-мъдър. Смехът е философия, оптимизъм, вяра… Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости.“ 

информация: Община Левски, Пресцентър

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: