В СО „Данаил Попов“ – Плевен се проведе обучение на тема „Кибер сигурност, активи, заплахи и рискове“

02.02.2024 12:13

 

Обучение на тема „Кибер сигурност, активи, заплахи и рискове“ се проведе в Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен.

„Провокирана бях да организирам това обучение с идеята да подготвим екипа така, че да подпомагаме младите хора във връзка с възможните рискове, свързани с дигиталната информация, която е навсякъде около нас.

Като ръководител на институцията реших, че е нужно заедно с екипа си да определим реалната ситуация, в която сме по отношение на кибер заплахите в интернет пространството“.

Това сподели директорът на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен Веселка Лилова по повод проведеното обучение, за което е поканила специалисти в конкретната сфера.

Това са: Ясен Танев – експерт по фискална и кибер сигурност, който е председател на Консултативния съвет по киберсигурност към БСК и основател на Дигитално читалище safer.bg и е част от екипа на ЕЦИХ Тракия, д-р Мирослав Митев – водещ одитор на системи за управление, лектор, експерт по информационна киберсигурност.

„Потърсих тяхната подкрепа, защото те се занимават по темата в дълбочина, като имат и опита в провеждането на обучителни семинари в администрации и всякакви институции. Мога да кажа, че в Плевен ние сме сред първите като учебна институция, които се опитваме да търсим решения в тази посока“, посочи директорът Веселка Лилова.

Тя каза, че двамата експерти са направили одит на сигурността на мрежите, които се ползват в Средношколско общежитие „Данаил Попов“. Също така е проведено обучение на екипа за подготовката на младите хора във връзка с новите изисквания и тенденции, съобразно новите технологии, всичко това по отношение на дигиталната информация.

Акцент по време на обучението бяха възможните рискове, които са на дневен ред, както и определени притеснения във връзка с общуването на младите хора в интернет средата.

Също така, екипът от преподаватели и възпитатели в общежитието беше запознат с това, какво представлява кибер сигурността, със значението й за институцията, както и ролята и отговорностите, свързани с нея.

Тема на срещата с експертите беше и изкуственият интелект и това, как той би могъл да помага в подготовката на заниманията с младите хора. Засегнати бяха и някои кибер атаки като бомбените заплахи, каквито последно имаше през миналия месец януари.

Защитата на данните също беше обект на обучението на тема „Кибер сигурност, активи, заплахи и рискове“, което се проведе в Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен.

„Говорихме за това, как можем да защитим учениците, които са на нашата територия, за кибер престъпленията, изнудването и за различни ситуации, в които попадат младите хора.

Смятам, че събитието беше изключително полезно, особено с примерите за тормоз на млади хора в социалните мрежи, каква информация могат да предоставят в интернет пространство, дори и на връстниците си, и изобщо за хигиената на ползване на интернет пространството“, каза г-жа Веселка Лилова.

По време на обучението беше застъпена и темата за „фишинг“ и за различните варианти, по които потребителите стават обект на атаки.

„Експертите, които ни гостуваха обещаха, че ще ни подпомогнат в създаването на такава организация за ползване на интернет средата – защити, с които ще можем да ограничим външния достъп с пряка намеса в нашите мрежи, както и обратно – да се контролира, какво излиза от институцията навън.

Всъщност защитата е на различни нива – първо, колегите-педагози да са посланици и да могат свободно да говорят пред учениците при подготовката, и второ – експертите ще подпомогнат това, онлайн мрежата на Средношколското общежитие да бъде защитена, за да се ограничи възможността за атаки“.

Директорът Веселка Лилова посочи още, че е застъпена и темата за електронните пощи, които се ползват за комуникация между институциите.

Тя оцени проведеното обучение като изключително полезно. „Смятам, че бихме били добър пример в тази посока и колегите да потърсят такъв вид съдействие, защото е изключително важно и ценно във времената, в които живеем“, каза директорът на Средношколско общежитие „Данаил Попов“ – Плевен, Веселка Лилова като допълни, че заниманията в тази посока ще продължат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: