Днес Областният оперативен щаб в Плевен решава дали ще обяви грипна епидемия

22.01.2024 12:30

Днес следобед в Плевен ще заседава Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), за да се реши дали да се обяви и от кога грипна епидемия. Това съобщава за БТА директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) в Плевен д-р Илиян Минчев.

Към днешна дата заболеваемостта от грип и ОРЗ е 233 на 10 000 за град Плевен. Епидемия се обявява при 261 на 10 000, но до края на деня тази стойност вероятно ще бъде достигната.

При решение за обявяване на грипна епидемия в област Плевен мерките, които ще бъдат предложени от РЗИ ще са подобни на тези, наложени вече в Смолян, Габрово и Пловдив. Няма да се спират учениците от училище, тъй като не е установен тревожен процент на отсъстващи. В Плевен, където заболеваемостта е най-висока, около 17 на сто от учениците отсъстват заради заболяване, а в общините в областта са по-малко – около десет процента, казва още д-р Минчев за БТА в Плевен.  Предложението на РЗИ ще е за грипна епидемия от 24 до 31 януари. Обстановката се следи всекидневно и ако се наложи, ще бъдат въведени и други ограничения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: