Днес имен ден празнуват всички мъже, които носят името Макарий

19.01.2024 6:34

Днес почитаме паметта на Свети преподобни Макарий Египетски. Той е бил съвременник и ученик на св. Атанасий Велики.

Преподобният Макарий Египетски се родил в Египет, в Птинапор. Неговите родители били съименни на древните свети праотци – Авраам и Сарра, като бащата на преподобния бил свещеник. Тъй като съпружеството им било безплодно, решили да водят целомъдрен живот, но без да се разделят един с друг. И така прекарали много години, съединени с духовно съжителство. Украсявали живота си с въздържание и пост, с чести молитви, неотслабващо бдение, щедро раздаване на милостиня, странноприeмство и други.

В това време, по Божие произволение варварите нападнали Египет, като разграбили цялото имущество на египетските жители. Заедно с другите, и родителите на Макарий се лишили от цялото си имущество и искали да заминат от родината си в друга страна. Но веднъж през нощта, когато Авраам спял, му се явил насън свети патриарх Авраам, в образа на почтен, побелял старец в блестяща дреха. Той утешавал Авраам в нещастието му, повелявайки му да се уповава на Господа и да не се отлъчва от египетските предели и да се пресели в селището Птинапор. Патриарх Авраам му предсказал, че Бог скоро що го благослови с раждането на син, както някога благословил самия него, когато бил преселник в Ханаанската земя, като му дал син в старостта.

Като се пробудил от съня, свещеникът Авраам разказал на жена си видението, което било към него, и двамата въздали хвала на Бога. След това се преселили в посоченото селище, което се намирало близо до Нитрийската пустиня. Всичко това станало по Божие произволение, та синът, който щял да се роди от тях – преподобният Макарий – по-силно да обикне пустинния живот, на който се отдал, впоследствие, с цялата си душа.

Когато преподобният навършил 40 години, получил от Бога даровете на чудотворство, пророчество и власт над нечистите духове. Едновременно бил посветен в сана на свещеник и направен настоятел (авва) на монаси, живеещи в скит. Той често посещавал и учителя си свети Антоний Велики и получавал от него много наставления. Заедно с други двама ученици на преподобния се удостоил да присъства на блажената му кончина и като най-богато наследство получил жезъла на светеца. С него преподобният Макарий приел двойно и духа му, както някога Елисей. Със силата на духа му Макарий извършил много дивни чудеса. Заради многото народ, който идвал при него, преподобният имал малко време да се предава в уединение на богомислие. Затова изкопал под своята килия дълбока пещера, дълга около половин стадий и се скривал от постоянно идващите при него и нарушаващи богомислието и молитвата му.

За преподобния Макарий отците разказвали, че станал сякаш земен бог, защото подобно на това, както Бог, макар и да вижда целия свят, но не наказва грешниците, така и преподобният Макарий покривал човешките немощи, които виждал. И макар да виждал и чувал, бил като невиждащ и нечуващ.

На 19 януари имен ден празнуват всички, които носят името Макарий и производните им.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: