УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД закупи най-висок клас ехограф

22.12.2023 10:30

С целева субсидия за капиталови разходи от бюджета на Министерство на здравеопазването,  УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД закупи най-висок клас ехограф с разширени диагностични възможности за абдоминална ехография за Отделение по гастроентерологична диагностика.

Гастроентерологичните заболявания са социално значими заболявания. Те са около една четвърт от общата заболеваемост по света. Ангажират населението в работоспособна възраст, свързани са с намалено качество на живот, сериозна заболеваемост, усложнения и повишена смъртност. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи те заемат четвърто място като причина за смърт у нас. Голяма част от заболяванията на храносмилателната система водят до дисплазия и развитие на карцином. Раковите заболявания на храносмилателната система са около 30 % от всички злокачествени заболявания, и са отговорни за около 40 % от смъртността от рак. От друга страна, през последните десетилетия, в гастроентерологията се развиват специфични методи на диагностика и лечение – гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. Те откриват нови хоризонти за диагностика и неоперативно лечение на редица заболявания на храносмирателната система, превръщат се в „мост” между вътрешната медицина и хирургията.

Отделение по гастроентерологична диагностика е авторитетно специализирано диагностично и терапевтично звено, обслужващо огромен брой пациенти и участващо в реализирането на почти всички клинични пътеки, по които болницата има сключен договор с НЗОК.В Отделението работи амбициозен и висококвалифициран екип от лекари със съвременни познания и модерен подход в областта на гастроентерологията, в който са съчетани многогодишен опит и отдаденост с ентусиазъм и енергия.

Информация и снимки: УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД

#тагове:

НАЙ-НОВИ: