Община Левски награди победителите в конкурса „С обич за Георги Парцалев – българският рицар на смеха“

20.12.2023 12:39

На 19 декември, на официална, тържествена церемония в Община Левски бяха връчени наградите на победителите в Първия национален литературен конкурс  „С обич за Георги Парцалев – българският рицар на смеха“. Община Левски, под патронажа на кмета на общината г-жа Любка Александрова , организира  първи  национален  литературен конкурс в памет на любимеца на поколения българи – Георги Парцалев, актьорът  с уникална комедийна дарба и човешко обаяние .

Кметът на Община Левски Любка Александрова откри събитието:

„ Георги Парцалев е културната идентичност на град Левски и сме щастливи ,че като наш съгражданин го чувстваме по нашенски любим. Щастливи сме ,че е така магнетичен и вдъхновяващ и днес, почти столетие след неговото рождение и няколко десетилетия откакто не е между нас…

Парцалев за нас никога няма да е избледняващ спомен за артистична слава във времето. Виждам го във вдъхновението, с което всяка година тук организираме Парцалевите празници, в интереса на медиите, виждам го в любовта на гражданите…Днес съм щастлива , че осъществяваме още една мечта, както писа вдъхновителката на конкурса Леонетка Данаилова и я поздравявам с благодарност..

Намерихме още една форма да сме близо до Парцалев, но я намерихме защото я търсихме, защото ние днес имаме нужда да бъдем близо до него, до неговия огромен артистичен дух  и талант, до неговата дълбока и искрена човешка същност. Благодарна съм от сърце на всички участници. Поздравявам победителите и си радвам на авторитетното жури в лицето на големия български писател, наш приятел и земляк Димитър Томов…”

Кметът на Община Левски г-жа Александрова пожела на добър час на конкурса с надеждата и с вярата, че след силното начало този конкурс ще се  утвърди .Той да бъде чакан и от творците, и от читателите, и да  допринася за запазване на паметта за най-обичания български артист –Рицарят на смеха, и както го нарича Жоро Тошев „Хамлет от град Левски”, който цял живот мечтае да изиграе Дон Кихот.

Елка Ангелова, зам.кмет на Община Левски и модератор на събитието, приветства всички почели в този ден театралната усмивка на България , актьора с фин усет за смешното и тъжното, за красивото и грозното в живота –  нашият обичан съгражданин Георги Парцалев.

Припомни,че Община Левски е малка, но е богата на личности, оставили трайна следа в духовното ни развитие, в българската и световна култура – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Журито с председател Димитър Томов – писател, носител на престижни литературни награди, в т.ч. награда „Николай Хайтов и членове :

Дора Давидова – дългогодишен преподавател по БЕЛ, ръководител на литературни клубове в СУ „Крум Попов“ и Председател на Общ КС на СБУ – Левски и  Петя Чолакова-Методиева – магистър филолог и главен експерт „Образование, култура и спорт“ в Община Левски е имало нелеката задача да отличи от общо 46 участници  от цялата страна ,в две възрастови групи най-добрите рицари на смеха.

Хари Спасов от Пловдив отличен с Първо място във втора възрастова група за стихотворението „Рицарят на смеха“ участва в събитието с радост, адмирира и аплодира конкурса в родния град на емблематичната личност –Георги Парцалев и сподели ,че имаме нужда от рицари на смеха. Всички в залата имаха удоволствието да чуят и неговата творба.

Виктор Чулев от Ловеч, отличен с призово място за разказа „Вятър работа“, сподели ,че за него наградата е голяма чест, защото Георги Парцалев е легенда за  хумора , а хуморът в неговите очи е висш пилотаж.

 

Община Левски беше подготвила възможност за онлайн връзка с отличените, които нямат възможност да присъстват на награждаването.

Председателят на журито Димитър Томов, един от близките приятели на Дончо Цончев, отбеляза с радост позитивния знак в атмосферата на родния град на Парцалев. Инициативният комитет за изграждането на скулптурната композиция „Земляците” – Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков, е събрал доста средства и надеждата е догодина с очакваната подкрепа на сериозни бизнесмени скулптурния ансамбъл да украси град Левски. „В българската културна действителност сякаш по традиция има два пласта на развитие – един официален и един неофициален. Георги Парцалев беше човек, който представляваше народностния, истинския пласт на народната свяст. Затова, където и да го посрещнеха, хората се засмиваха“, отбеляза  Димитър Томов.

Всички присъстващи на събитието подкрепиха предложената от него инициатива, националните медии да излъчват по един месец филми на и за големите български артисти и творци в знак на почит и памет за поколенията. Познаваме световните актьори , а българските със световна величина не познаваме, отбеляза и сподели, че новината за националния конкурс за Парцалев е посрещната с радост от  Бойко Василев на Панорама, Председателят на БТА ,гл. редактор на 24 часа, Иван Гарелов и много други журналисти. Изрази  надеждата си , че с подкрепата на медиите излъчването на филми на и за големите български артисти и творци в знак на почит и памет за поколенията ще се случи .

Плакети „Рицар на смеха”получиха отличените на първите три места във всяка възрастова група. Хари Спасов от Пловдив е отличен с Първо място за стихотворението „Рицарят на смеха“ във втора възрастова група, над 18 години. На втора място е Светлин Трендафилов от Каварна за „Интервю с Шекспир“ , а на трето Калин Василев от Кюстендил за разказа „Космодрум“.

При младите таланти Първо място е присъдено на Симона Василева на 17 години от Сливен, за разказа „Година онлайн, или две“. Второ място е  присъдено на Ема Станчева на 17 години от Стара Загора, за разказа „Откровението на едно езеро“и  Трето място на Елена  Георгиева, на 14 години от село Равда , за стихотворението „Мама на доцентка“.

По предложение на местния бизнес и на общественици, които подкрепят  културните събития в община Левски, бяха присъдени още три награди , определени от дарители –  на Бисера Дживодерова, на  68 години от Велико Търново за разказа „Ударила джакпота“, на Виктор Чулев, на 34 години, от Ловеч, за разказа „Вятър работа“ и  Специална награда за Цветин Радевски на 6 години, за „Историята на един картоф“ от Клуб „Светлини сред сенките“ – Казанлък.

Леонетка Данаилова, главен учител в СУ „Крум Попов”и активен участник в културния живот , изрази радостта си от мащабите на литературния конкурс, от бързината с която Община Левски е прегърнала  идеята на нейния съпруг  Димитър Тодоров. Подари разказите на своя съпруг с чудесно чувство за хумор, някои от които публикувани във в. „Стършел” и пожела конкурса да се превърне в традиция.

Георги Парцалев знаеше, че „Смехът облагородява човека, прави го по-възвишен, по-мъдър. Смехът е философия, оптимизъм, вяра… Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости.“ 

И нека с  пречистващата сила на смеха в творбите на българските автори откриваме и мъдростта,че здравето, приятелството и любовта са най-скъпи такива, каквито бяха за незабравимия Георги Парцалев.

Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски.

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: