От днес Плевен отново се превръща в китарна европейска столица

07.12.2023 7:46

Плевен отново се превръща в китарна европейска столица. 123 участника, записани в конкурсната програма от цялата страна, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Франция и Швейцария. Доказателство за мащабите и престижа на форума. Концертната програма е впечатляваща и разнолика. Ще видим китарата в почти всичките й направления по начин, който ще помним дълго. Ще чуем изпълнителите: Божана Павлова; Зорница Иларионова; Теодор Грозданов; Илин Папазян-Ниньо ; Стефанос Димитриу; ZeroOne; Костадин Шотев; Димитър Милушев; Весела Димова, както и лауреати от минали конкурси.

Първата концертна вечер е с Плевенска филхармония, гост-солисти Антоан Гереро (Франция) и Георги Димитров-Жожо – един от най-успешните български класически китаристи, под диригентската палка на маестра Вилиана Вълчева.

За първи път в Плевен ще свири талантлива българка, завърнала се от европейските сцени – Магдалена Калчева. Тя е носител на  1-ви и 2-ри награди на едни от най-значимите международни конкурси за китара в света като „Agustín Barrios” в Италия, “International Guitar Competition Gevelsberg” в Германия, “International Guitar Competition Veria” в Гърция, “International Guitar Competition Koblenz” в Германия, международният фестивал „Twents Gitaar Festival“ в Холандия, международния конкурс за китара „José Thomás“ в Испания, и много други.  От 2011 г. до 2023 г. Магдалена е била член на световно известното китарното дуо CARisMA заедно с Карло Кориери. 12 години дуото е специален гост на Андреа Бочели на световните му турнета.

https://plevenguitarfestival.com/bg/програма/

https://plevenguitarfestival.com/bg/изпълнители/

Майсторските класове са запълнени на пълен капацитет. Имаме честта да обявим, че тази година преподаватели ще са водещи артисти от Франция, Румъния и България.

https://plevenguitarfestival.com/bg/майсторски-класове/

“Предстои музикален празник за града, който има огромно значение за развитието на музикалната култура и за обществото. Благодаря на всички, организатори заради които то е възможно да се реализира: читалище “ЛИК”; сдружение “Изкуството до мен”; Национално училище по изкуствата “Панайот Пипков”. Благодаря и на всички спомоществователи: най-вече на Лайънс клуб Плевен, както и на всички местни фирми и организации, които подкрепиха събитието. “ сподели специално за нас Николай Михайлов – артистичен директор на фестивала.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: