Корнелия Нинова в Плевен: Сглобката държи като заложник цял един народ

02.12.2023 17:48

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да покажем на хората, че ние сме алтернативата, призова лидерът на БСП в Плевен. Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект, заяви Корнелия Нинова.

„В една нелека кампания, с качествени кандидати, с упорит труд, с много срещи с хората, ние успяхме да постигнем този резултат – повишихме броя на кметовете, гласовете за БСП и за листите. Това е едно признание от хората за дългогодишната ни последователна политика, както на национално, така и на местно ниво.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на поредната среща с новоизбраните от името на партията кметове и общински съветници.

На срещата, провела се в град Плевен с представители на местната власт от областите Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Враца, Монтана и Видин, тя благодари на всички за положените усилия в кампанията и отбеляза: „Сред нас са кметове с по няколко мандата опит и са емблема не само за БСП, но и пример за управление на община в цяла България. Сред нас има и много млади колеги. Аз вярвам, че заедно, опитните и младите, ще постигнете добри резултати, а ние, националното ръководство и парламентарната група на „БСП за България”, сме с вас.”

Нинова подчерта, че само до края на годината предстоят няколко сериозни изпитания пред държавата, пред партията и пред общините.

„Събираме се в момент, в който се обсъжда Държавния бюджет за 2024 г. и 3-годишната прогнозна рамка. Но се събираме и в момент, в който държавата се намира в хаос. Правителството, вместо да създава сигурност, да дава гаранции, да излъчва предвидимост, е катализатор и създател на този хаос. Единствената власт, която в момента дава сигурност, предвидимост, предсказуемост са кметовете и общинските съветници. Вие имате огромната отговорст да сте гаранта, че хората ще живеят по-добре. Особено в тези времена – цената на природния газ се увеличава с близо 8%, водата се вдига – в някои общини в пъти. Ние разбираме, че това не е ангажимент на кметовете, но е ангажимент на нашите кметове да развиват социалната община – такава, каквато утвърдените ни кметове са вече наложили на много места в България. Знаем колко е трудно да си вържете бюджетите, особено когато държавата ви прехвърля нови отговорности без да ви осигури финансово, но се опитайте да не вдигате местните данъци и такси, защото хората няма да могат да издържат”, призова лидерът на БСП.

Тя отчете, че на тези избори социалистите са постигнали добри резултати и заради това, че са направили различни съюзи по места.

„Силата на партия като нашата е да прави разумни, идеологически и национално отговорни съюзи с други партии. В резултат на това сътрудничество, ръководството на партията реши да стъпим на него, да го разширим, да го развиваме и да търсим истински партньорства в ляво, център и патриотичен блок. Искаме този съюз да се развива и по места”, обяви Корнелия Нинова.

Тя коментира и бурната реакция, която е предизвикала тази новина в държавата и извън нея.

„Някои казаха: БСП взема завоя към националистически партии. „Възраждане” извикаха от парламентарната трибуна: не можете да правите патриотични съюзи без нас. „Левицата” скочи: защо не сте ни поканили. Партията на европейските социалисти ни размаха пръст, че може да ни изключат. А за какво става дума? Първо, в нашите основополагащи документи, от началото до края, съществува думата „патриотизъм”. „Възраждане” не са в този съюз, защото са националисти. „Левицата” не са поканени, защото на много места работиха срещу нас. Поканени са само онези партии, с които работихме добре и показахме резултати. ПЕС, която уважаваме, пуснаха публично едно писмо със заплаха към БСП, в която няма и една вярна дума – нито „Атака” е в този съюз, нито Николай Малинов. Ние уважаваме Европейския съюз и искаме България да е член. Ние сме партията, която най-много е допринесла за това. Но искаме България с изправено чело в ЕС – като равноправен член да защитава националния си интерес”, обясни Нинова.

„Сглобката ще пристъпят до края на декември до промяна на Конституцията”, заяви лидерът на българските социалисти, според която никой не знае какво ще бъде предложено между второ и трето четене, а и самите управляващи са в остър сблъсък помежду си какво да се случи в съдебната система. И предупреди, че примирието в сглобката е само временно и отново ще избухне разрив покрай конституционните промени.

„Ние не подкрепяме промяната на Конституцията в този вид, в който я предложиха. Не подкрепяме двойното гражданство на висши държавници. Не подкрепяме и този вид на съдебна реформа, който се предлага. Разумното, което трябва да се случи, ако всички сме отговорни държавници, е президентът Радев да извади своя проект за Конституция, да сложим всички предложения на масата и разумно и отговорно да разговаряме по тези въпроси. Единственото място, където това може да се случи, институционално и да има тежест, е Консултативният съвет по национална сигурност в президентската институция като такава, която трябва в такъв тежък момент за държавата да обединява, да събира, да търси общото решение и излизане от тези кризи”, каза още Корнелия Нинова.

Тя отбеляза, че въпросът за Конституцията е важен и заради това, че той е вероятно въпрос за бъдещето на сглобката. И обясни: „Те се събраха, особено с поканата към ДПС, уж за конституционно мнозинство, за Шенген и за еврозоната. За съжаление, и през декември няма да ни пуснат в Шенген. Еврозоната се отдалечава с тези икономически и финансови макропоказатели. Ако и конституционната реформа забоксува, то тази сглобка е напълно изпразнена от съдържание и просто държи като заложник цял един народ заради интересите си и разпределянето на порциите.”

В заключение Нинова заяви: „Винаги, когато едно управление изпадне в криза и вижда края си, изважда една и съща опорка – няма алтернатива. Естествено, че винаги има алтернатива, това е просто оправдание. Ние всички 8 години сме работили за тази алтернатива. Имайте самочувствието, че сме тази алтернатива и ето, на местните избори това вече се вижда – хората ни подкрепиха с повече гласове. Сега е времето на истинската алтернатива и с факти, емоция и труд, ние можем да я покажем на хората, защото не се поддадохме, не се продадохме и не изневерихме на нашите избиратели.”

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: