Спортният министър обсъди проблеми и решения за спортната база и клубовете в Плевен, Ловеч и Троян

29.11.2023 7:52

Проблемите със спортната база, на спортните клубове и техните решения обсъди министърът на младежта и спорта Димитър Илиев с представители на местната власт и на спортната общественост в Плевен, Ловеч и Троян днес. Посещенията в трите града са част от стартиралите срещи на Илиев в цялата страна.


В рамките на проведена кръгла маса в Плевен бе отбелязана спешната нужда от ремонти на редица спортни обекти като залата по борба, лекоатлетическата зала, зала „Спартак“, зала „Балканстрой“, спортното училище, на стадионите и др. „Инструментът, с който разполага ММС за тази цел, е Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти като заделеният ресурс за тази година е 10 милиона лева. Още 10 милиона лева са предвидени за догодина“, заяви министърът на младежта и спорта. Илиев акцентира, че средствата ще бъдат отпускани при 50% съфинасиране по обективни и ясни критерии. Министърът апелира заедно с общината клубовете да бъдат активни и да подават проекти за реновирането на спортните обекти в града. Предвижда се също провеждането на национална кръгла маса за проблемите и решенията за спортната инфраструктура.
„За първи път от много години е осигурено и финансиране от 6 милиона лева за ремонта на пет от шестте държавни спортни училища, чиито принципал е ММС. Имам уверението на директора на спортното училище в Плевен, че обезпечените от министерство средства ще са напълно достатъчни за извършването на належащите ремонти“, добави министър Илиев.


Акцент в дискусията също бе масовият спорт. Министър Илиев посочи, че ММС има редица програми за насърчаването на физическата активност, а от догодина стартира и една нова – „Спортът – начин на живот“. С нея се изпълнява един от основните приоритети на екипа на Димитър Илиев за развитието и популяризирането на спорта за всички. Чрез програмата се осигурява възможност спортисти-любители над 18 г. да организират и провеждат масови спортни състезания чрез спортни клубове или неправителствени организации.
Тревожното състояние на спортната база в Ловеч също бе във фокуса на дискусията, проведена в общината. Министър Илиев съобщи, че догодина за програмата за развитие на спортните клубове има 15 млн. лв., което е с 2 млн. лв. повече от средствата за тази година.


Подготвя се и нова програма – „Спортен час“, която ще даде възможност на треньорите и учителите по физическо възпитание да реализират извънкласни тренировъчни занимания, съобщи заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева. Идеята бе приветствана от спортната общественост и в Троян. Министър Илиев обеща подкрепа за завършването на спортната зала на Троян и за изграждането на ролбан, тъй като градът е национален център за биатлон.

Това информират от Министерство на младежта и спорта.

Снимки: Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: