Председателят на Общинския съвет доц. Иван Малкодански участва в първото издание на “Digital4Pleven”

29.11.2023 10:54

Първото издание на конференцията “Digital4Pleven: Нови дигитални възможности 2023” събра в Плевен десетки участници, които се интересуват от навлизането, развитието и ползването на новите дигитални технологии в България. В рамките на форума, провел се в зала „Амброаз Паре“ на Медицинския университет, своите идеи представи и председателят на Общински съвет – Плевен, доц. Иван Малкодански. Той приветства участниците от името на местната власт и се включи като лектор и в панелната дискусия.

„Радвам се, че Плевен е част от подобна мащабна мрежа от конференции и това, че самият аз участвам в Digital4Pleven. Благодаря на организаторите за поканата и оказаната чест. Като млад човек, който е роден, живее и се развива професионално тук, а и вече в качеството ми на представител на местната власт, приветстват и подкрепям провеждането на подобни инициативи“, заяви на срещата доц. Малкодански. Според него форуми като Digital4Pleven представят на младите хора, както и на тези, които искат да подобрят позиционирането на бизнеса си, възможностите, които дигиталната среда може да им предостави. Като общински съветник и председател на Общинския съвет той заяви и готовност да съдейства според правомощията си за реализацията на всяка една добра и полезна идея за Плевен. В рамките на панелната дискусия доц. Малкодански сподели и своето виждане за създаване на дигитална платформа за здравен туризъм в Плевен:

„Лично аз свързвам темата за новите дигитални възможности с идеите, които имам като представител на един от най – развитите сектори в Плевен – здравеопазването. Статистиката показва, че голяма част от пациентите, които се лекуват в нашия град, идват от други части на страната ни. Затова от години обмислям създаването на дигитална платформа за здравен туризъм“, заяви председателят на местния парламент. Според него подобна платформа би била полезна в различни аспекти. На първо място ще предоставя по-лесен и бърз достъп до информация за медицинските заведения, процедури, туристически обекти в района, възможности за настаняване, места за хранене, културен афиш. И всичко това – събрано на едно място. По този начин пациентите, избрали Плевен за лечението си, биха могли пълноценно да планират престоя си в града, когато времето им не е ангажирано със здравни процедури. Те биха могли да преглеждат и мнения и рейтинги, които да им помогнат да направят най-правилния избор за себе си. Платформата може да предоставя възможност и за онлайн консултации с медицински специалисти.

По време на дискусията участници заявиха желание да се включат и в обучения за IT-специалисти. В тази връзка бяха коментирани възможности за създаване на неправителствена организация, която в партньорство с Община Плевен би могла да реализира проекти в тази област. „Пътят за привличане на фирми и инвеститори от IT-сектора в Плевен е да покажем, че тук разполагаме с нужните кадри. Подобен пример имаме в здравния сектор, където именно наличието на добре подготвени специалисти е една от причините за развитие на здравеопазването“, коментира доц. Малкодански.

Годишната програмата на мрежата от конференции Digital4 включва събития в 10 от водещите бизнес центрове в страната, един от които е Плевен. Инициативите са обединени в проекта на Internet Media Group и Европейската асоциация на дигиталните експерти (EURODEA), наречен Digital4Bulgaria. Мисията е да се подпомогне развитието на дигиталния бранш в България.

Това информират  от Общински съвет Плевен.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: