Двама учители от община Долна Митрополия представиха България на Международен симпозиум в Испания

31.10.2023 11:18

Директорът на Общински център за извънучилищни дейности в с. Байкал Иво Джокин и Мария Петкова, учител по математика и ИКТ от ОУ „Христо Смирненски“, с. Ореховица, община Долна Митрополия представиха България на Международния  симпозиум Network for Astronomy School Education (Мрежа за училищно образование по астрономия)-NASE-UNESCO в гр. Виладеканс, Барселона за финален етап по проект „Търсене на микрометеорити“ в който се включиха 17 учители и 40 ученици от общината и цялата страна по време на 19-то Национално Астро парти Байкал. Събитието е част от „Ciencia en Acción” на Испания (Наука на сцената), на който страната ще определи делегацията си за Международният фестивал в гр. Турку, Финландия през август 2023 г.Българските учители също много активно и с успехи участват в този фестивал.

Първия ден от фестивала проведохме експерименти по търсене на микрометеорити с ученици от училището  “Institut Educacio Secundaria de Sales”.

По време на събитието се проведе и Международен онлайн симпозиум за резултатите от проекта NASE-UNESCO за търсене на микрометеорити от Монголия, Китай, Армения, Германия, Испания, Румъния, Аржентина и България.

От името на община Долна Митрополия, изказахме искрена благодарност към кмета на община Виладеканс г-н Карлос Луис Новела и зам.кмета по иновациите за топлото гостоприемство и отлична организация на фестивала Ciencia en Accion 2023 като подарихме рекламни и информационни материали за община Долна Митрополия.

Това информират от Общински център за извънучилищни дейности.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: