Петко Петков: Община Червен бряг е изпаднала в летаргия, спешно трябва да се събудим!

25.10.2023 15:07

Петко Петков е кандидат за кмет на община Червен бряг

Роден през 1991 г. в град Червен бряг, основното и средното си образование завършва в родния си град. Два мандата е общински съветник в Червен бряг, като през 2019-2023 г. е председател на Комисията по инвестиционна политика, европейски проекти и информационни технологии и член на Комисията по финансово-стопанска политика, бюджет и общинска собственост.

В 43-то Народно събрание е сътрудник към Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Има защитена докторантура на тема „Тенденции в управлението на общините в България – концепции и подходи“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Магистър е по „Регионално развитие“ с професионална квалификация по администрация и управление в Университета за национално и световно стопанство. Завършил е и Националната програма „Управленски умения“ на Българско училище за политика „Димитър Паница“. Семеен е, с едно дете.

Занемарени градски пространства, обрасли паркове и с години пренебрегвани села. Община Червен бряг е изпаднала в летаргия и спешно трябва да я събудим! Това каза кандидатът за кмет Петко Петков при представянето на визията си за развитие на общината.

Според него в основата на прогреса е да се работи за запазване на младите хора в града. Петков посочи и как да стане това: действия за подобряване на обществените услуги като здравеопазване, образование, регулярни срещи с представители на местния бизнес, подобряване на бизнес климата.

Той добавя, че има неотложни нужди, за които неведнъж е повдигал темата, включително е подавал сигнали.

От първостепенно значение, според него, е да се работи за подобряване на ВиК инфраструктурата в цялата община. За четири години, може да се подмени голяма част от компрометираните водопроводи.

„Неведнъж съм казвал, че общината трябва да поеме грижата по чистотата, а не тази отговорност да е в ръцете на частна фирма, което очевидно е неефективно. Създаването на общинско предприятие залегна в нашата програма като основен приоритет”, казва кандидатът за кмет.

Новото общинско предприятие ще има отговорност и към поддържането на зелените площи, гробищните паркове и прилежащите пространства, както и грижата за цялата линейна инфраструктура.

Промяна следва да се предприеме и по отношение на строителството и ремонтa на пътища. Според Петко Петков трябва да се изкорени практиката „един и същ изпълнител” и да бъде наложен стандарт за качество при ремонт на пътната настилка в цялата община.

„Досегашният кмет д-р Цветан Костадинов подписва анекси за милиони левове, без да са осигурени парите за това”, казва кандидатът за кмет на община Червен бряг Петко Петков.

Той обясни, че става въпрос за допълнително споразумение със строителя на пътя Девенци-Телиш.

„Изглежда д-р Костадинов се е възползвал от възможността за индексация на стойността на договора. Въпросът е защо не е обявил плановете си публично и защо не се е допитал до общинския съвет”, казва Петков.

Опасенията на кандидата за кмет са, че подобни сметки могат да докарат общината до големи финансови затруднения.

По време на публичното представяне на визията за развитие на общината, Народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България” Свилен Трифонов подчерта, че за постигане на подобни цели, е необходимо по тях да се работи от млад човек, визионер, който разбира процесите в общинското управление.

 

„За да има успех в изборите трябва достойна кандидатура. В случая с Петко, това е безспорен факт. Следващото важно е да има програма, която да е реализируема и третият елемент е да има екип, който да покрие всички тези елементи, заложени в програмата. Имаме кумулативно налични тези три задължителни елемента”, каза Трифонов.

Той заяви още, че предстои Националният план за възстановяване и устойчивост да влезе в следващия етап – реално получаване на средствата.

„Тези средства са така необходими за държавата и най-вече на общините. Голяма част от програмата ще се случи със сигурност”, добави той.

Трифонов заяви, че в негово лице Петко Петков ще има партньор, тъй като сътрудничеството с централната власт е ключово за бързото решаване на проблемите в общината.

„Енергията, с която Петко започва кампанията, ще бъде пренесена и в мандата му”, уверен е народният представител.

Петко Петков отбеляза няколко основни акцента от визията си:

„Здравеопазването повече няма да бъде политизирано, както се случваше през последните четири години. Работата на общината е само да помага, не трябва да се допускат политически назначения”, каза Петко Петков.

„Едва ли ще изненадам някого като кажа, че трябва да привличаме млади лекари. Подобна е ситуацията в много общини, но това далеч не трябва да ни успокоява.Трябва да се помисли за стимули към младите специалисти. Освен това като всяка друга сфера и тази на здравеопазването изисква технологично обезпечаване”, добави кандидатът за кмет.

Той разказа, че след срещи в селата проведени през последните седмици, жители споделят, че транспортната схема не е съобразена с нуждите на хората.

„Още в първото тримесечие ще направим обществено обсъждане с всички кметове, така че организацията на транспорта да е съобразена с потребностите на всяко населено място в общината”, каза Петков.

„Онзи ден в едно от селата ми споделиха, че са откраднали керемиди от покрива на къщата, на други  – животните. Общината е длъжна на първо място в селата да гарантира спокойствието и сигурността на хората. Повсеместен проблем там е битовата престъпност, за това планираме да работим по възможностите за създаването на общинска полиция. Това е много амбициозно, но в момента, в който има финансовата възможност, ще бъде направено!”, каза още Петков.

Според него трябва общинският кмет да посещава малките населени места, за да е наясно какви са конкретните проблеми на жителите там. Включително предлага да се възстанови практиката за свикване на общоселски събрания, което да стане и задължително преди приемането на общинския бюджет.

Образователната инфраструктура в града е добра, целта е да я запазим и надградим.  Петков смята, че трябва предварително планиране на тези дейности, а не да се работи на парче, когато директорът е в нужда, да тича към общината.

„Не се възползваме и минимално от възможностите, които природата ни дава, да развиваме туризъм тук. Имаме добри примери от съседни общини, трябва да поставим основите. Всеки 1 лев, генериран от туризъм, носи до над 50% допълнителна добавена стойност в свързани сектори”, казва Петков.

Той добави, че подкрепата за самодейните състави, е определяща за развитието на културата, и обогатяването на културния календар.

Спортните клубове са един от моите приоритети.

„Акцент е към насърчаване на детско-юношеския спорт, за да се грижим за здравето на подрастващото поколение”, посочва още Петко Петков.

Информация: Предизборен щаб

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: