Роди се стотното бебе на ,Мама и Аз’

13.10.2023 12:43

 Само четири месеца след откриването, екипът на най-новата клиника за майчино и детско здраве в страната ,Мама и Аз’ посрещна стотното си бебе. Момиченцето е проплакало на 11 октомври и е първа рожба в семейството на двойка млади плевенчани, реализирали се успешно в чужбина. За появата на малката госпожица двамата родители решават това да се случи в родината им и избират ,Мама и Аз’. Раждането е водено от доц. Йордан Попов – началник на клиниката по акушерство и гинекология, акушер-гинекологът д-р Мажед Алкара съвместно с неонатологичен и анестезиологичен екип. Бебето и майката се чувстват добре, до тях от първия ден е и щастливият татко, съобщиха от Родилния комплекс.

„Щастливи сме с всичките ни бебета, родени досега. Радваме се, че все повече родителите избират клиниката за един от най-важните моменти от живота си. Приемаме това доверие като най-точната оценка за труда ни, и благодарим“, споделят от екипа.

,Мама и Аз’ е първата от 55 години насам специално новопостроена клиника за майчино и детско здраве у нас. Клиниката отвори врати в Плевен на 1 юни тази година – с пълен капацитет, и все повече бъдещи майки от Северна България, София и цялата страна търсят и намират най-добрите грижи и условия за раждане именно тук. За изминалите четири месеца – от откриването досега, в ,Мама и Аз’ своята първа глътка въздух са поели 58 госпожици, момченцата са 42, включително и първите тризнаци.

Стотици са и малките пациенти, получили достъп до медицинска грижа за тези четири месеца, каквато получават децата в най-добрите клиники в Европа и Съединените щати. Примерите са много – специалистите в отделението по неонатология денонощно се грижат за най-тежките случаи при новородените, като достигат до нуждаещите се семейства и другите педиатрични клиники благодарение на специализирана линейка – реанимобил с интензивен транспортен кувьоз и респиратор. Разполагат и с най-модерната и единствена в региона специализирана апаратура за изкуствена белодробна вентилация за доносени и недоносени новородени с критично засегната дихателна и сърдечносъдова дейност. Педиатрите от Плевен помогнаха на деца със спинална мускулна атрофия (СМА), като положиха всички необходими грижи и осигуриха жизненоважен апарат за дете на година и осем месеца. 10-годишно момиченце, дошло специално от Германия, беше успешно оперирано с рядък случай на перфорирала ехинококова киста.

Гордост за клиниката е и започналото разширяване на съществуващата лаборатория по медицинска генетика чрез въвеждане на технологични възможности за молекулярно-генетична диагностика на редки заболявания при децата. Екипът, ръководен от експерт по медицинска генетика с опит от Германия, вече провежда специализирани медико-генетични консултации за децата и семействата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: