Александър Николов: Плевен без страх трябва да скъса с управлението, което го обрича на мизерия

10.10.2023 12:11

 

  • Г-н Николов, каква алтернатива предлагате на общината, по време на избори има много обещания, а ние гражданите живеем непрекъснато в избори и на обещания много не вярваме?
  • Нямам нито едно обещание и не обещавам нищо. Имам екип, стратегия за устойчиво развитие на община Плевен и програма с конкретни проекти- финансиране, срокове и изпълнение. Имам подкрепата на изключителни авторитети за плевенчани, които издигнаха моята кандидатура за тези избори. И ако в началото тръгнах с вяра и убеденост в собствените си сили, че мога да предложа алтернативен модел на развитие на общината, то сега, след срещите от „врата на врата“ с моите съграждани съм убеден и още повече мотивиран, че съм избрал правилният път. И това е Плевен отново да стане център на Северозападния регион, в който за всеки човек има перспектива за развитие. Плевен да е място, което предлага стабилност и сигурност, високо качество на живот. Нямам магическа пръчка, за да го направя веднага. Но няма и да ми трябват 100 дни, за да „навлизам в работа“. Имам екшън план, с който най-важните процеси да започнат и да дадат бърз резултат. Те са разпределени в няколко посоки – инфраструктура, съживяване на икономиката, включително и чрез външни инвеститори, подкрепа за младите семейства и възрастните хора, участие във всички европейски и национални програми, които да ни направят привлекателен и търсен град и община в областта на здравеопазването, образованието, културата и спорта, както и развитие на малките населени места, където има инфраструктура и достъп до работни позиции.
  • Вие, сега от коя партия сте, защото бяхте  депутат от ГЕРБ, и то в два парламента?
  • Бях избран за народен представител от листата на ГЕРБ в два парламента, които имаха доста кратък живот – единият три седмици, а другият само месец. Тогава, сигурен съм, че помните, влязох от Плевен и избирателите ми гласуваха доверие, за да работя за една ключов тема – създаването на транспортна връзка между града и магистралата. Изключително важен проект! Политическата ситуация обаче беше такава, че дори не успя да се конституира комисия за регионалното развитие и животът на това НС приключи. Тогава приех поканата да се включа в листата на ГЕРБ, за да мога да защитя интересите на нашия район. Сега бях издигнат от Инициативен комитет и с листата на „Алтернативата на гражданите“, в която са изключително стойностни професионалисти и хора, отдадени на обществената кауза. Благодарен съм им, че видяха и приеха моята визия и план за развитието на нашия град и община, както и видяха моя професионализъм и административен опит. Най-лесно беше да остана да работят своята професия и да не правя нищо друго. Но съм от тези, които вярват, че само ние можем да променим това, което не ни харесва. А на мен и на много като мен не ни харесва безвремието и летаргията, в която е изпаднал родният ни град. Не ми харесват запуснатите квартали, не ми харесва как хората се борят за нормални неща като да имат работа, перспектива, професионално развитие и сигурност. Не приемам, че в 21 век общественият транспорт има спирки, които ужасяват, и глутници от кучета. Ядосан съм, че за толкова години са пропуснати проекти и програми, които гарантират инвестиции за развитие в района ни. Последната такава е само от преди дни- Плевен е единственият от общо 10 големи общини, които не са подали проект по Програмата „Развитие на регионите“ за концепции за „Интегрирани териториални инвестиции с общ бюджет от 2,5 млрд. лв. Единственият град без подадени проекти! Имам готовност при отварянето на следващата програма за кандидатстване през февруари 2024 г. да подам документи. Знам, че ще успеем, защото плевенчани не сме друга категория и можем да сме успешни като Бургас или Пловдив. Имаме всички предпоставки, остава само да си свършим работата.
  • Как ще я свършим?
  • Първо като отидем да гласуваме с мотива, че трябва да спрем разрухата и да поискаме алтернатива. И да запретнем ръкави за работа. Без страх и без да се подаваме на манипулации! Само преди дни един от лидерите на не сглобката заплаши публично, че Плевен няма да получи помощ от правителството, ако не бъде избран съответния кандидат за кмет. Очаквам да чуя от другата част на не сглобката, че Плевен ще си остане без вода и ще продължи да е на воден режим, ако не се гласува за техния кандидат. Това са грозни опити за рекет и потъпкване на демокрацията. Подобни изявления имат за цел да стреснат избирателите и да прикрият немощното управление в общината.

Реалността е различна. Нашият регион е определен за приоритетен и мога с моя екип да превърнем Плевен в център на Северозападна България. Ще започнем с най-належащото: инфраструктурата, транспортната свързаност, модернизирането на кварталите. Това означава улици без дупки, с маркировка, но не за 75 000 лв. за пешеходна пътека, безопасни и достъпни тротоари. Това означава още  модерен обществен транспорт, нормални спирки, модерна система за таксуване. Имаме план за модернизиране на кварталите с обновени обществени пространства, с осветление, видеонаблюдение, места за децата, отдих и спорт за всяка възраст. Както и за паркове и градини, за нови арт зони и туристически центрове. Ключов въпрос е решаването на водоснабдяването за града, тук са изпуснати всякакви възможности. Ще стартирам с преговори с МРРБ и ВиК за решаване на казуса, не е невъзможно. В Омуртаг имаха подобен проблем и държавата откликна, сега общината трябва да реагира. Много важен акцент е работата на общинската администрация, където планирам да мотивирам екипът да работят по съвременните стандарти, които не допускат принципа на „елате утре“. Ще използваме всички съвременни технологии, за да гарантираме бърз достъп до услугите и на гражданите, и на бизнеса.

  • Гражданите имат нужда от работа и доходи, но това не зависи от кмета, а само с асфалтирани улици не става.
  • Асфалтираните улици са само парченце от бъдещия нов Плевен. Стабилната и устойчива община се изгражда чрез привличане и задържане на инвеститори. Преди няколко дни имах среща с кипърския посланик у нас и договорихме конкретни партньорства за съвместна дейности. Кипър би имал интерес към индустриалната ни зона, както и за равитие на търговските ни отношения. Развитието на индустриалната зона и осигуряването на директна връзка с магистралата са стратегическият приоритет, който имам. Той е толкова важен, колкото и подкрепата за младите семейства с деца, за които с моя екип сме разработили програма за намаляване на административната тежест и финансова подкрепа. Тук са и плановете ни за привличане на устойчив бизнес, на индустрии с добавена стойност, на развойни центрове, които на свой ред да привлекат кадри от пазара на труда. Това ще промени общината ни, така както го направи Пловдив. Давам този пример, за да подчертая, че това е напълно възможно и реално, а не са някакви празни обещания.
  • Бързо проучване в социалните мрежи, показа, че към момента водите, макар и с малко пред останалите кандидати. Радвате ли се?
  • Да, може да звучи нескромно, но се радвам, защото това означава, че вече имаме промяна на модела и плевенчани са направили решителната крачка. Избирателят ще реши, на кого да гласува доверие, но подобни малки детайли са много важни, защото още повече ме мотивират да работя на терен, да бъда при всеки, дори и при тези, които не са готови още да чуят за алтернативните възможности и да ги убедя. Всеки ден се срещам с различни хора и виждам, че няма нищо невъзможно в това да бъдем, да работим, да искаме различна община от тази в момента. Говорим за конкретни проблеми, за конкретни улици, квартали, междублокови пространства, проблеми в образованието, достъпа до медицински и социални услуги, за подкрепата на независимия творчески сектор и за развитието на спорта. Тема, с която съм свързан от детството.
  • Може ли да ни обясните как хем сте син на баща си, известният плевенчанин и спортна легенда Богдан Николов, хем не сте от Плевен, както се твърди в социалните мрежи? Какви са отношенията ви с Румен Петков и неговия бизнес?
  • Нямам намерение да го отдавам на предизборното говорене и не много умели политически атаки. Рязко се противопоставям на фалшивите новини и на опитите да се подменят цели биографии и живот на когото и да е. С г-н Румен Петков се познавам, поздравявам го, когато го видя на улицата, нямаме бизнес или други отношения. Това, което ще допълня, е че едно дългогодишно семейно приятелство завърши с предателство от негова страна в полза на политическите му интереси. Изборите не са оправдание, не е оправдание и това, че щом си обществена фигура трябва да си обект на фалшиви новини. Като юрист съм положил клетва да защитавам правото и истината, като човек с морал няма да приема мълчаливо подобни глупости. Никоя не може да ми попречи да се гордея с родното си място, с родителите си, с това, че ми дадоха сериозно образование, с това, че успях да натрупам професионален опит и с това, че ме научиха да следвам пътя си, да се боря и за защитавам каузи, в които вярвам. За мен Плевен е точно това и за това имам най-малко 69 причини да искам алтернативен път за моя град.

Информация: МК „Алтернативата на гражданите“

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: