Нова автоматизирана система за превантивни действия срещу бедствия и аварии се изгражда в Община Червен бряг

09.10.2023 13:02

Община Червен бряг ще е с повишено ниво на защита поради навременно оповестяване и създаване на възможност за адекватна реакция при случаи на наводнения, свлачища, пожари и други бедствия. Това става възможно с разширението на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (СРПО), финансирано от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Целта е да се замени физически и морално остарялата Автоматизирана система за оповестяване, разработена на базата на Техническия комплекс за оповестяване (АСО-ТКО) в средата на 70-те години на миналия век, без да се снемат от експлоатация сирените системи към ТКО.

Разширението и модернизацията на системата за ранно оповестяване осигурява широкомащабно предупреждаване едновременно на много хора за предстоящо или настъпило бедствие. Чрез акустични сигнали и гласова информация ще се получат указания за необходимите предпазни мерки и защитни действия.

Разработено е специализирано географско приложение за предаване/приемане на оповестителни сигнали за различни видове опасност. Информационната система дава възможност за визуализиране върху географска среда на оповестителните сигнали, включително и звукова сигнализация.

Обхватът на новата система е в общински Административен център, като за преносна среда се ползва интернет. Към момента са монтирани 5 броя нови сирени за оповестяване и предстои монтирането на център за ръководенето им в сградата на Община Червен бряг.

Директен бенефициент по проекта, финансиран от ОПОС 2014-2020 г., е Министерството на вътрешните работи, чрез Дирекция „Комуникационни и информационни системи“. Изпълнението на проекта започна през февруари 2023 г. и трябва да приключи до края на 2023 г.

Това информират от Община Червен бряг.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: