Красимир Каракачанов: Това правителство е най-слабото в цялата история на България

08.10.2023 13:57

Коментарът Ви за актуалната политическа обстановка в България?

Сегашното състояние е трагично. Още преди последните парламентарни избори прогнозирах, че България ще има правителство и то ще бъде правителството „Магнитски“ – оформено от пряко създадените от посолството структури като ПП и ДБ, ДПС и ГЕРБ.

Последният списък „Магнитски“ беше насочен явно само и единствено срещу Борисов, като предупреждение, че ако не внимава какво прави, и той ще попадне в списъка. Ясно е, че при тази ситуация, когато се води война между Щатите и Русия на територията на Украйна, България е изключително важна геополитически. Посолството нямаше интерес България да се управлява от служебните правителство на Радев, защото те бяха доста обрани по отношение на това да дават, да подаряват военна помощ на Украйна. На тях им трябваше едно послушно правителство. Неслучайно излезе и списъкът Магнитски по това време, неслучайно и както видяхме, след изборите на 2 април се формира едно мнозинство от партии, които казват, че не били коалиция, но в политиката няма друг термин, когато 3 парламентарни групи се обединят в едно мнозинство и направят общо правителство. Приказките, че ГЕРБ не участва в правителството, са както се казва „мижи да те лажем“… Вицепремиер и министър на външните работи е Мария Габриел, една камара зам. министри, шефове на агенции и дирекции са назначени от ГЕРБ. Сглобката управлява и ние видяхме, кой е главния диригент…

Какво се случва в сферата на отбраната, където Вие бяхте министър?

Даваме военна техника, купуваме остаряло американско въоръжение на два пъти и половина по-високи цени. Давам пример, когато бях военен министър им оставихме проект за милиард и 220 милиона лева за построяване в България на 160 бронирани машини с компоненти и части, закупени от водещи западни фирми. Сегашното правителство, въпреки че няколко пъти повдигам този въпрос, мълчи.

Купуваме стари американски машини без противоминна защита, по-нисък клас на бронировка  и правени в канадски завод от американска фирма за 2.5 пъти по-висока цена. И всички мълчат по темата. Тези машини ще бъдат купени със заем от 2млрд и 700 млн лева. Ако разделим на 2 милиона български семейства, излиза точно 1365лв на семейство, което ще трябва да плати…

Да вземем зърнената криза. Готов си да убиеш българското земеделие, за да се направиш на солидарен с Украйна. Румънците, поляците, словаците, чехите, които са доста по-антируски настроени и правоверни натовци, наложиха забрана за украинското зърно. Какво правим в енергетиката? Приеха през 2025 да затворим въглищните мини и тецовете. Припомням, че през 2027г. и 2029г. руското предприятие „Инженер конструктор“ ще трябва да лицензира отново 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ Козлодуй. С оглед на враждебната ни политика, те няма да го направят. Реакторите от Белене ще подарим на Украйна, без на тях да им трябват, защото те нямат инфраструктура за тях, не могат да ги вкарат в действие и ще ги ползват за резервни части.

Тези хора вкарват държавата в тотална икономическа криза. Ако България не разчита на това, да създаде собствена икономическа структура, или поне да я запази и развие, за да може населението в страната да развива нормален бизнес и не живее на тъмно и студено, няма кой да ни помогне. Народът го е казал просто и ясно – помагай си сам, за да ти помага и Господ. Ти чакаш някой друг да ти свърши работата, само че той има едни прост принцип – нищо лично, просто бизнес.

Защо го правим всичко това – за едно потупване по рамото и няколко негодника да не попаднат в списъка „Магнитски“ ли? Не може да плащаме техните грехове и страхове с интереса на 6 млн и половина български граждани.

Затова казвам: това правителство е най-слабото в цялата история на България. Подобно правителство е имало само по времето на Иванко, убиеца на Асеня, който убива вуйчо си, за да стане цар и продава България на Византия. Това имаме в момента – едни негодници, които унищожават държавата ни за потупване по рамото или да не попаднат в някакъв черен списък.

Очаквате ли сглобката да се репродуцира на местните избори?

Очаквам да започнат да се ритат по кокалчетата. Нали се сещате, че това е едно коалиция на тези, които се отвращават един от друг. Да не мислите, че на Кирчо и Кокорчо им е много приятно Пеевски да ги командва или Бойко Борисов да им бъде ментор?! Нито пък на Борисов и Пеевски им е приятно да ги чегъртат и вкарват в затвора. Тези хора ги управлява една девойка от посолството с българско име. Тя казва, кой депутат да бъде изгонен от парламента, какво решение да вземе парламента. Тоест, дори не ги командва посланика, а портиера в посолството. Така че, тези хора са съдружници по неволя. Разбира се, далаверката тече, но никой от тях не е свикнал да дели на три, всеки иска да дели на едно.

Говорят за Украйна, но тях не ги интересува съдбата на половин милион бесарабски българи. Да сте чули държавата да е взела мерки да покани тези хора да дойдат и живеят в България.. А ние сме в демографска криза и това ще е добре и за икономиката ни, защото ще увеличи пазара с работна ръка. Имаме още 100 хиляди българи в Молдова, която е в една тотална криза. Сега е моментът да привлечем тези хора и да ги приобщим, вместо да даваме едни пари на украински бежанци, за да спят по хотели. Това не се прави, иначе, сме големи патриоти.

Много хора, когато критикувате сегашното управление, казват „Да де, ама ти купи американските самолети“…

Само че, преди да купя американските самолети, ремонтирах българските самолети МИГ 29 и СУ 25, всички авиационни платформи, хеликоптерите МИ 17 и 24, учебно-бойните самолети L 16 и не правех това, което правеха моите предшественици –  с фирми-посредници и двойна цена, а директно работех с фирмите производители.

По отношение на F 16, беше ясно, че МИГ-овете и СУ-тата бяха на по 30 години, а те имат ресурс, който удължихме с още 10 години. Двете основни конкурентни фирми бяха шведската СААБ и Локхийд Мартин. Цените бяха близки. Грипен бяха по-евтини, но цената за поддръжката за 30-годишния жизнен цикъл на самолетите беше почти еднаква като за F 16. Логично е да купиш два пъти по-мощния самолет. Но тогава водихме преговори в продължение на година и половина и по времето, когато бях военен министър, свалихме около 120 милиона лева от цената и успяхме да издействаме още 60 милиона долара от Американския конгрес.

Тези, които най-много ме критикуваха, след мен купиха пак F 16, само че с 200 или 300 милиона по-скъпи. Това е историята. Освен това, парите не са дадени напред – една лъжа, която беше разпространявана абсолютно умишлено. Парите са депозирани в гаранционна банкова сметка, по която българската държава получава годишно около 10 млн долара лихви и от нея пари могат да бъдат теглени само с подписите на министъра на отбраната и на шефа на БНБ, когато американската фирма произведе първите два самолета.

Това е истината за самолетите, и който иска нека да излезе публично на дебат с мен и да ме опровергае.

снимка: интернет

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: